Gostovanje KUD “Mihovljan” u Šopronu

Na poziv Udruge Matice Hrvatske Šopron i Šopronske Hrvatske Narodne samouprave pjevačka skupina KUD „Mihovljan“ uz pratnju TS „Vragolani“ u crkvi Sv.Duha u Šopronu u Mađarskoj u nedjelju 05.12.2021. održala je adventski koncert. U prekrasnoj crkvi Sv. Duha u samom srcu Šoprona koja je bila ispunjena gradiščanskim Hrvatima orile su se Hrvatske adventske popijevke koje su mnogim posjetiteljima na lica izmamila radost, ali i suze na oči, podsjetivši ih na svoje hrvatske korijene.  Kudovci iz Mihovljana koncert su završili neizostavnom izvedbom „međimurske himne“ „Međimurje kak si lepo zeleno“.

Na povratku iz Šoprona, a uz pratnju i stručno vođenje domaćina, potpredsjednika Šopronske hrvatske Narodne samouprave Dr.Payrits Ferenca, u mjestu Koljnof u kojem živi većina  gradišćanskih Hrvata iz Mađarske, obišli smo prekrasnu i uistinu jedinstvenu crkvu Blažene Djevice Marije. Nažalost, iz godine u godine primjećuje se znatno opadanje broja stanovnika iz Koljnjofa, Šoprona i okolnih mjesta koji se izjašnjavaju kao gradišćanski Hrvati, tako da u budućnosti ovoj nacionalnoj manjini Hrvata u Mađarskoj prijeti izumiranje.

Kako bi se kod Hrvata koji žive u inozemstvu sačuvali i njegovali hrvatski korijeni te  zadržala  i jačala ljubav prema domovini Hrvatskoj, veoma je važna svaka promocija i predstavljanje kulturne i tradicijske baštine Republike Hrvatske u krajevima gdje Hrvatska nacionalna manjina obitava.

Članice i članovi KUD „Mihovljan“ sa ponosom već godinama neumorno i uspješno to i čine, a sa kojim aktivnostima će sa ponosom i dalje nastaviti te promovirati  lijepo naše Međimurje.

Dr.sc.Predrag Kočila,dr.vet.med.