U Gornjem Kraljevcu održana tradicionalna manifestacija „Mamičina škrija“

U organizaciji KUU  „Društvo žena Gornji Kraljevec“ u nedjelju 22.listopada 2017. po osmi puta održana je nadasve posebna kulturno-umjetnička i gastronomska manifestacija „Mamičina škrija“.

Kao i svih ovih godina, članice Udruge iz „škrije“ su izvukle bogat umjetničin i gastronomski program  te ga svele na temu „od mlijeka do putra“ koja nas je pratila od početka do kraja programa.

Pored domaćina-članica Udruge, koje su uz nastup vokalne skupine pokazale da su i najmlađe članice spremne za pozornicu, kulturni program svojom vokalnom izvedbom obogatio je Ivan Lisjak iz KUD-a Mura iz Novakovca te članovi KUD „Ivan Mustač – Kantor“ iz Svete Marije pjesmom,  prikazom poroda, tamburaškom izvedbom te svojom Svetomarskom čipkom koja je zastičeno nematerijalno kulturno dobro s oznakom izvornosti

Cilj manifestacije da se od zaborava očuva barem dio kulturne baštine naših predaka je i ove godine ispunjen, te su tako članice kao posebnu deliciju pripremile „trgance z malsom i trojstvom“ koji su već svojim mirisom probudili predivna sjećanja na mladost onim najstarijim mještanima.

Pored kolača, pogača, makovnjača, orehnjača na prepunom stolu našli su se proizvodi i uspješnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva; Kovačić Milivoj, Jambrošić Dalibor, Mikolaj Neven, Petermanec Branka, Šoštarić Zrink , Govedić Stjepan te Agro voćnjak Vratišinec, te im od srca zahvaljuju.

Svečanosti su, među ostalima, prisustvovali zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, načelnik Općine Vratišinec Zdravko Mlinarić s zamjenicom Milenom Granatir, predsjednik Općinskog vijeća Općine Vratišinec Mihael Grbavec, župnik Pavao Mesarić, te profesor emeritus Stjepan Hranjec koji svojim doprinosm pridonose očuvanju kulturne baštine.

(Jagoda Domjanić Jambrošić)