GODINU DANA POSLIJE Nacionalno predstavljanje knjige “Što učiniti kad se trese tlo pod nogama” autora Vladimira Hoblaja

Na dan godišnjice razornog potresa širom Banovine, 29. prosinca 2021. Udruga veterana, vojnika i domoljuba organizirala je nacionalno predstavljanje knjige “Što učiniti kad se trese tlo pod nogama” autora i člana udruge Vladimira Hoblaja. Predstavljanje je uz sudjelovanje uglednih imena hrvatske književne, novinarske i glazbene scene organizirano u Petrinji, Zagrebu i Sesvetama. Udruga UVVID odlučila se dati svoj doprinos u potpori stadalim mjestima i stanovništvu knjigom, temeljen na iskustvima duhovnog osnaživanja branitelja domovinskog rata uprizorenih u nekoliko zapaženih filmova (“Bura duše”, “1991. Tko je tvoj bližnji?” i “Šah – rat”).

O pomoći i putu izlaska iz beznađa i trauma autor knjigom progovara iz svog bogatog iskustva u duhovnom i socijalnom angažmanu zbog kojeg je primio brojna društvena priznanja, među kojima i “Ponos Hrvatske”, dok mu je suprugu Marinu bivša Predsjednica RH odlikovala „Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske“. Iako je tek nedavno objavljena, knjiga je naišla na vrlo pozitivne ocjene i kritike kakve su se, sa zavidnim atribucijama i količinom, izgovarale na sva tri mjesta u jednom danu. Na dobro posjećenim tribinama izrekli su ih Nikolina Mesić, književna kritičarka i novinarka Glasa Koncila iz Siska, novinar i književnik Tomislav Šovagović iz Zagreba te Đuro Vidmarović, književnik i povjesničar iz Zagreba.

Makar su istoga dana Petrinju na nekim drugim mjestima obišli brojni predstavnici državne vlasti i vodeći mediji, tribinama u Petrinji i Zagrebu nazočio je posebni izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića gospodin Tomislav Mihotić, državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Zbog posebno doživljenih emocija i interakcije autora i publike potrebno je izdvojiti predstavljanje knjige u Petrinji. Počelo je točno u 12 sati i 19 minuta u prostoru Osnovne škole Dragutina Tadijanovića. Događaj je svojim pristupom posebnim učinila Nikolina Mesić, profesorica hrvatskog jezika u sisačkoj gimnaziji, a hrvatskoj javnosti poznatija kao književna kritičarka s objavama u Glasu Koncila. Iznenadio je i sastav i broj uglednih osoba koje su imale potrebu obratiti se autoru i auditoriju, a prije svih svojim dolaskom gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak kojemu je u rodnom gradu, prije pedesetak dana zbog službene zauzetosti, promaklo premijerno predstavljanje.

Izvrsna organizacija svih sadržaja tribina bila je povjerena članovima UVVID-a gospodi Slobodanu Miščeviću, Vatroslavu Župančiću i Draženu Hrženjaku, a moderacija Ivanu Goričancu. Mimo svih državničkih, književnih i novinarskih govora i osvrta osobit doprinos predstavljanju knjige kreirao je nadahnut glazbeno umjetnički program glasovite hrvatske pijanistice Kristine Bjelopavlović Cesar i kantautora duhovne glazbe Danka Tomanića.

Tekst: Ivan Goričanec

Fotografije: Sandra Novaković Milašinčić

PETRINJA

SESVETE

ZAGREB

PETRINJA