Glazbena večer kantora Florijana Andrašeca

U organizaciji Općine Dekanovec i Limene glazbe Dekanovec, u nedjelju 11. rujna održana je 7. glazbena večer kantora Florijana Andrašeca, u vrhunskoj izvedbi međimurskih glazbenika – sopranistica Tamare Korunek i Ivane Tkalec, te baritona Karla Čeha, uz glazbenu pratnju Limene glazbe Dekanovec sa dirigentom Danijelom Požgajom.

Florijan Andrašec ostavio je duboki trag u pjesničkom, skladateljskom i kiparskom stvaralaštvu, u rodnom Dekanovcu svake mu se godine počast odaje glazbenim večerima. U prekrasnim popevkama uživali su brojni mještani Dekanovca i okolnih naselja te njihovi gosti, a među njima župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnici općina Dekanovec, Belice i Podturna  Ivan Hajdarović, Zvonimir Taradi, Perica Hajdarović te županijska vijećnica Dijana Novak.

Na kraju glazbene manifestacije, načelnik Općine Dekanovec Ivan Hajdarović i župan Međimurske županije Matija Posavec uručili su zahvalnice izvođačima.

Florijan Andrašec rođen je 1888.godine, te kao bliski suradnik Vinka Žganca bavio se skladanjem, pjevanjem, zapisivanjem i obradom međimurskih narodnih pjesama. U Dekanovcu je osnovao crkveni pjevački zbor, tamburaški i puhački sastav, ogranak „Seljačke sloge“ i Dobrovoljno vatrogasno društvo. 1953. godine objavio je vlastitu zbirku pjesama „Međimurske fijolice“ zbog čega se ubraja među začetnike novije kajkavske lirike i značajne predstavnike kajkavske popevke. Preminuo je 1962. godine u Dekanovcu gdje je i sahranjen, na svojem ispjevanom „Dekanovskom grobiću“.

(Služba za poslove župana)