Glazbena poslastica za listopad u Centru za kulturu „Rudar”

Varaždinski komorni orkestar po prvi put u Murskom Središću – koncert poklanjamo publici

Po prvi put će u Murskom Središću nastupiti Varaždinski komorni orkestar u nedjelju, 15. listopada u 19.00 sati. Bit će to pravi glazebni spektakl ovog prestižnog i nagrađivanog glazbenog sastava. Koncert je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija, a ulaz je slobodan.

Varaždinski komorni orkestar danas nastavlja višegodišnju tradiciju komornog i orkestralnog muziciranja u Varaždinu, osobito jaku pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća. Nakon što je dekretom ukinut rad ondašnjeg kazališnog orkestra, Varaždin je tridesetak godina bio bez vlastitog orkestralnog ansambla, da bi se tek u samostalnoj Hrvatskoj konačno ostvarila zamisao o orkestru kao posebnom i trajnom čimbeniku kulturnog života grada. Zasluga je to mnogih Varaždinaca, posebno profesionalnih glazbenika-gudača, članova najuglednijih zagrebačkih orkestara i pedagoga varaždinske glazbene škole.

Kapitalna djelatnost orkestra je ciklus od pet premijernih koncerata u koncertnoj dvorani HNK-a u Varaždinu (upravo je završila 28. sezona), kao i redovito sudjelovanje na Varaždinskim baroknim večerima. Orkestar ujedno nastupa i diljem Hrvatske: Zagreb, Dubrovnik, Split, Zadar, Opatija, Osijek, Karlovac, Čakovec… Gostovao je u Sloveniji, Njemačkoj, Austriji te Bosni i Hercegovini.

Uz to orkestar je snimio i tri CD-a snimljena sa maestrom Pavlom Dešpaljem: Serenade Dvoraka i Suka (1998.), Nokturno (2001.) i Souvenir i Serenada (2005.). U povodu desete obljetnice, u svibnju 2004. godine izdana je monografija “Varaždinski komorni orkestar (1994.-2004.)” sa prigodnim CD-om na kojemu su fragmenti izvedaba sa koncerata u tom razdoblju.

Orkestar je dobitnik nagrade Varaždinskih baroknih večeri ‘Ivan Lukačić’, nagrade HDGU-a ‘Milka Trnina’ kao i Plakete grada Varaždina. Za nastup na Splitskom ljetu 2008. godine dobili smo nagradu ‘Judita’. Za nastup na Dubrovačkom ljetnom festivalu 2007. godine orkestar je nagrađen nagradom ‘Orlando’, a za nastup na Varaždinskim baroknim večerima nagradu ‘Jurica Murai’ za najbolju interpretaciju solista, dirigenta ili komornog ansambla.

(GMS)