GAZDE OTVORILE LJETO UZ MURU

Jučer je u Murskom Središću počela tradicionalna manifestacija „Ljeto uz Muru 2016“. Ovaj put svedena je na 4 uzastopna dana pa za razliku od prošlih godina neće biti praznog hoda već će se sve odvijati u kontinuiranom ritmu koji će Središćanci i njihovi gosti moći pratiti, nadamo se sa velikim veseljem i zadovoljstvom. Da će biti izuzetno posjećena pokazalo se na prvoj fešti, onoj uz TS Gazde. Veliki šator koji zauzima površinu cijelog parkirališta na gradskoj šetnici, bio je premalen za sve fanove tamburice pa su mnogi koncert slušali ispred njega, u  amfiteatru lučice, diljem šetnice uz Muru, u prepunoj Trski i po okolnim terasama kafića. Njima je svakako bilo puno ugodnije od onih koji su požurili i uhvatili mjesto u šatoru pod kojim je bilo vruće i od temperature, ali i od odlične svirke Gazdi.

15

Šetnica uz Muru počela se puniti poslije 19 sati, a do nastupa predgrupe TS Zrin koji su počeli svirati u 19,30 sati većina dobrih pozicija bila je zauzeta. Nešto prije 22 sata na pozornicu su izašle zvijezde večeri i svima pokazali tko su prave gazde. Svirali su neumorno više od 2 sata, nastup završili poslije ponoći i u svemu zadovoljili više od tisuću posjetitelja. No ni nakon toga fešti nije bio kraj jer su se tamburica opet prihvatili dečki iz Zrina i još dugo zabavljali najupornije i najraspoloženije čagere.

04a

A sada nešto o samoj organizaciji. Već prvi dan pokazao je da je premalo sjedećih mjesta ispod šatora, koji je doduše veći od onog od prošle godine, ali čini nam se sa manje klupa. Veliki prostor ostavljen je za ples i visoke okrugle stolove za kojima može stajati par ljudi, a prema reakcijama i mišljenju prisutnih ovdje bi se mogle postaviti dodatne klupe za još stotinjak ljudi. Jučer to nije bio tako veliki problem jer je vrijeme bilo izuzetno povoljno, no kako je za danas najavljena kiša, ispod oblačnog, mokrog neba nitko neće stajati. Ako se to dogodi Magazin će pratiti samo „brzi Gonzalesi“ koji će na vrijeme uletjeti ispod šatora. Drugo pitanje je ono parkirališno. Parkiralište na gradskoj tržnici bilo je potpuno prazno jer je vlasnik jedne pečenjarnice svojim osobnim automobilom blokirao put do njega tako što ga je ostavio zaključanog na uskom prolazu puta uz TIC koji vodi na plac. Građani su time bili vrlo nezadovoljni i ogorčeni, no pitanje je nije li on to učinio u dogovoru sa Gradom, ali i u tom slučaju parkiralište se moglo zatvoriti na drugi način, a ne na ovaj koji simbolizira nečiju bahatost i samovolju.

21

22

Danas se Ljeto uz Muru nastavlja svetom misom u 9 sati, a u 18 sati slijedi veliki nogometni spektakl, utakmica između Gornjeg i Donjeg kraja. Ona će se odigrati na ribnjaku Zalešće jer je igralište Rudara netom obnovljeno i još se čuva za napornu jesen. U 19,30 sati u šatoru nastupa Vulkan bend, a zatim slijedi poslastica u obliku poznate i vrlo popularne grupe Magazin. Nadamo se da kiše ipak neće biti pa će u ovom koncertu moći uživati i ono koji pod šator neće stati.

(R. Tomanić, foto A. Jurak)

01

02

03

04

04a

05

05a

06

07

08

09

10

11

12

13

14

16

17

18

19

20