FOTOGALERIJA Peti Dani svetoga Jeronima u Štrigovi

U Štrigovi, župi na sjeverozapadu varaždinske biskupije i mjestu koje gotovo šest stoljeća slovi kao domovina svetoga Jeronima, održana je peta duhovno-kulturna manifestacija „Dani svetoga Jeronima“.

Trodnevni program započeo je u crkvi sv. Jeronima, 30. rujna, proštenjem svetoga Jeronima. Jutarnju svetu misu predslavio je lic. theol. vlč. Silvio Košćak župnik iz Legrada, a koncelebriranu svetu misu preč. Goran Kuhar, župnik katedralne župe sv. Nikole iz Murske Sobote. Preč. Kuhar u homiliji je spomenuo je poznati Jeronimov poticaj: Nepoznavanje Pisma, nepoznavanje je Krista. I potaknuo je vjernike da Biblija nije samo jedna od knjiga u knjižnici, nego knjiga iz koje govori sam Krist. „Moja Biblija nije samo knjiga, ona je prije svega u mom srcu. Trudim se da se na mene barem malo odnose riječi svetog Jeronima, upućene Napocijanu: “Lectione assidua et meditatione diuturna pectus suum bibliothecam fecerat Christi” (Stalnim čitanjem i dugom meditacijom učinio je svoje grudi Kristovom knjižnicom).” – naglasio je predvoditelj misnoga slavlja.

Kulturni dio Dana svetoga Jeronima nastavljen je Festivalom sv. Jeronima na kojemu su pjesmom, podno Rangerovih freski koje prikazuju svečanost Jeronimova ulaska u raj, svečanost blagdana sv. Jeronima uzveličali Mješoviti pjevački zbor INA iz Zagreba i Ženska vokalna skupina Stridonne iz Štrigove.

Drugoga dana trodnevne manifestacije, 1. listopada, crkvu sv. Jeronima urešenu jedinstvenim freskama Ivana Krstitelja Rangera posjetili su hodočasnici i turisti uz stručno vodstvo u organizaciji Turističke zajednice Općine Štrigova.

Vrhunac ovogodišnjih „Dana svetoga Jeronima“ upriličio je akademski čin predstavljanja zbornika znanstvenih radova o štovanju svetoga Jeronima u Štrigovi „Sanctus Hieronymus Stridone parva natus“, koji je održan u Domu kulture Štrigova 2. listopada. Zbornik znanstvenih radova uredili su Maja Žvorc, Zoran Turk i Kristijan Kuhar, a izlazi u nakladništvu Varaždinske biskupije, Centra za istraživanje Međimurja, Matice Hrvatske – Ogranak u Čakovcu te Centra za istraživanje života i djela sv. Jeronima Hieronymianum iz Splita, uz sunakladništvo međimurske županije. Zbornik su predstavili prof.dr.sc. Ivan Bodrožić, dr.sc. Andrea Radošević i doc.dr.sc. Tanja Baran.

Dane svetoga Jeronima petu godinu za redom organiziraju Varaždinska biskupija i Župa sv. Marije Magdalene u Štrigovi, Općina i Turistička zajednica Štrigova, Matica Hrvatska – Ogranak u Čakovcu i Ženska vokalna skupina Stridonne, a uz pokroviteljstvo Međimurske županije.

(tekst i foto: Matej Ščavnićar)