FOTOGALERIJA Obilježen 70. rođendan Muzeja Međimurja Čakovec uz svečano otvorenje izložbe: „OTON IVEKOVIĆ – SLIKAR ZRINSKIH“

Sedamdesetu obljetnicu djelovanja, Muzej Međimurja Čakovec obilježava nizom muzejskih događanja, no jedno od njih svakako zaslužuje iznimnu pozornost naše javnosti. Riječ je o izložbi Otona Ivekovića, velikana historijskog slikarstva i istaknutog predstavnika hrvatske moderne, koja je otvorena u petak, 10. svibnja 2024. u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec. Izložba nosi naziv „Oton Iveković – slikar Zrinskih“, iz razloga što je Iveković dobar dio svog slikarskog opusa posvetio upravo Zrinskima. Izložba, prema riječima autorice postava, renomirane povjesničarke umjetnosti i muzejske savjetnice dr. sc. Snježane Pintarić,  prezentira niz inačica poznatog „Rastanka Zrinskog i Frankopana od Katarine Zrinske“, počevši od prve verzije slike nastale 1887. godine koju je Oton izradio kao dokaz svog talenta umjesto prijemnog ispita, kada je kao mladić s devetnaest godina odlučio krenuti na bečku Likovnu akademiju. Osim „Rastanka“, na izložbi su prisutne i kompozicije velikog formata „Nikola Šubić Zrinski u Sigetu“ i „Zrinski i Sokolović u Sigetu“, zatim „Ivan Gnade – posljednji Zrinski“, kao i akvareli starih hrvatskih gradova i utvrda koji su bili u posjedu Zrinskih, rađeni za Milenijsku izložbu 1898. u Budimpešti“.

Svečano otvorenje je upriličeno u prostoru atrija palače Zrinskih. Uvodnu riječ održala je ravnateljica MMČ-a Maša Hrustek Sobočan, koja je u prigodi 70. obljetnice Muzeja istaknula zasluge svih dosadašnjih ravnatelja i muzejskih djelatnika te izrazila zahvalnost posjetiteljima muzejskih događanja i pratiteljima kulturnih zbivanja u Muzeju Međimurja Čakovec.

„Bez naše vjerne publike i ljudi koji su nam moralni oslonac uzaludna bi bila naša nastojanja da nakon tehničke obnove, Starome gradu Zrinskih smišljenim aktivnostima udahnemo i dušu koju je kao višestoljetni obiteljski dom nekad imao. Stoga je nama muzealcima, ali i svim Međimurcima, osobito drago da su se slike Otona Ivekovića, kako je u svom izlaganju istaknula autorica izložbe, nakratko vratile u Čakovec, u prostor koji je nadahnjivao umjetnike, od Otona Ivekovića do današnjih književnika, filmskih i kiparskih stvaraoca“, kazala je Hrustek Sobočan.

Velikom broju nazočnih obratili su se izaslanica ministrice kulture i pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu dr. sc. Vesna Pascuttini-Juraga, predsjednica Upravnog vijeća Muzeja Karolina Juzbašić te čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini koja je i otvorila izložbu. S postavom  i odabranim djelima Otona Ivekovića posjetitelje je upoznala autorica dr. sc. Snježane Pintarić. Otvorenju je prisustvovala i ravnateljica Hrvatskog povijesnog muzeja iz Zagreba.

Kulturni program izvele su članice nagrađivanog Ansambla Pučpuljike pod dirigentskom palicom Andree Ščapec.

Izložba će biti otvorena do 30. lipnja 2024., a posjet izložbi je besplatan, od ponedjeljka do nedjelje, u radno vrijeme muzeja.

Za sve Čakovčance, Međimurce, a i šire, ova izložba je jedinstvena prilika za vidjeti djela koja se po značaju i kvaliteti mogu slobodno zvati hrvatskim nacionalnim blagom.

 

Maša Hrustek Sobočan