FOTOGALERIJA – KUD MURA u emisiji „Dobro jutro Hrvatska“

Kad je u KUD MURA stigla ponuda Hrvatske televizije za gostovanje u emisiji „Dobro jutro Hrvatska”, gradonačelnik je izgovorio samo jednu riječ – idete! Planovi su se presložili, pripreme ubrzale i rano izjutra, točno prije dva tjedna, prepun autobus murskosredišćanskih pjevača, plesača i glazbenika krenuo prema Zagrebu na adresu Prisavlje 3.

Hodnici, garderobe, studijski prostori, kamere, rasvjeta i HRT interijeri svijet su u kojem se ne krećemo svaki dan. Gledatelju emisija djeluje ležerno i opušteno, ali kako program ide „u živo” jedinstveno je iskustvo kretanja i protoka velikog broja kamermana, tehničara, logistike, voditelja i gostiju na ono malo kvadrata koje gledateljstvo vidi na svojim ekranima. Emitiranje „u živo” ne daje priliku za ponavljanje pa baš ta činjenica kreira tremu i nervozu koja se može loviti u zraku, raspoloženje je „sad ili nikad” i baš se u tim okolnostima vidi i osjeća koliko su važne uloge dobre urednice i voditelja.

Za nas to su bili Mirela Micek, voditelji Maja Ciglenečki i Ognjen Golubić koji su učinili sve kako bi se mi osjećali kak doma. Nastupili su zboraši, folkloraši, predsjednica KUD-a Jelena Moharić, voditelj Tihomir Benčić, a gastro stol postavili i objasnili Karolina Hrženjak i Ivan Goričanec. Prioritet dana bio je nastup u Dobro jutro Hrvatska, ali, dan je dug, ustalo se prije pet pa je podnevno sjedanje za tanjure u kultnom restoranu „Gladne oči” doživljeno kao „spasovo”, a do kraja smo se oporavili tek u vinariji glasovite vinske obitelji Kos na adresi Hrnjanec u Donjoj Zelini.

Zalogaji extra, vina izuzetna, a sin Karlo, supružnici Anita i Željko Kos domaćini kod kojih bi svatko poželio ostati – doživotno. Zahvalnost je minimum koji se može izreči svim plesačicama i plesačima, pjevačicama i pjevačima, glazbenicima i voditeljima, Gradu Mursko Središće na bezrezervnoj potpori, a posebno gospođama koje su kuhale, pekle i aranžirale: Viktorija Kontrec, Nada Turk, Karolina Hrženjak, Marija Šajnović, Ljiljana Deban i Jožica Peras. Po svemu što je iz Međimurja stiglo i čime je Međimurje darovalo sve koje smo taj dan susretali (črna ulja Medvar & Vinko, med Pčelarstva Vinko, vina Cmrečnjak, meso ‘z tiblice Kiš…) samo se podebljala stara maksima – blagdan je u kući u koju Međimurke i Međimurci dojdu.

Tekst i fotografije: Ivan Goričanec