FOTOGALERIJA Festival folklorne fascinacije

Varaždin, Varaždinske Toplice, Maruševec, Ljubeščica, Lepoglava, Visoko i Novi Marof bili su izravni domaćini Međunarodnog Folklornog Festivala /COFA – Contemporary Folklor Adventure/. Gostovali su i nastupali folklorni ansambli iz Meksika, SAD, Gruzije, Poljske, Rumunjske i Hrvatske.

Riječi ispisane u prve dvije rečenice već zvuče jako dobro, no svatko tko je i jedan jedini dan sjeo pred festivalsku scenu može bezuvjetno posvjedočiti da je naslov preslab za opis zadivljujućeg bogatsva nacionalne glazbe, koreografija, nošnji, ukrasa, simbola i jezika kojima su ansambli čudesnom lakoćom i zažarenim srcima osvajali publiku od 9. do 14. srpnja 2023. Gotovo je za ne vjerovati bilo gledati kako se u publici prihvaća i kako duboko prodire istinska i iskonska umjetnost narodne starine suprostavljena tiraniji modernog vremena koje priznaje samo ultimatum eura/dolara, fejk veličina i potrošačke ispraznosti čije su jedine svetinje „u se, na se i to odma ve”.

Iznenađujuće brojna publika u svim sredinama i sjajni odjeci festivala najljepše su priznanje idejnoj začetnici festivala Petri Golubar, županu, domaćim kulturno umjetničkim društvima, gradovima i naseljima domaćinima i svom življu Varaždinske županije.

Stotine fotografija i snimki još će se dugo pregledavati, no mimo materijalnog zapisa u mnogim će srcima i sjećanjima ostati trajni spomen na neki osobit i zadivljujući pokret, zapjev ili ton. Pamtiti će se svaki stisak ruke, pozdrav, novo poznanstvo i razmijenjeni pokloni, a još dugo, dugo čutiti čežnja za novim susretom s nekim tko nas se najviše dojmio. Prilika je u šest dana bilo puno, dojmova se nakupilo i previše, a gosti iz svijeta već nakon prvoga dana postali su „naši”. Autor teksta zbog premnogih sitnica osobnu oznaku „moji i naši” stavlja uz imena Carolain Ordaz, Alfonsa Alcaraza Vazqueza i sve ostale iz ansambla Compania Danza Tierra Mestiza iz Meksika.

Fotografije: 4K Studio by Krešimir Stančić, Josip Hrženjak i Ivan Goričanec

Tekst: Ivan Goričanec