FOTO Završila 6. ljetna Muzeologajnica

Muzeologajnica je edukativni program Muzeja Međimurja Čakovec koji obuhvaća niz predavanja i radionica na temu zavičajne povijesti i kulturne baštine Međimurja. U ljetnim mjesecima provodimo „Ljetnu Muzeologajnicu“, tj. posebno osmišljene radionice u trajanju od više dana namijenjene djeci na školskim praznicima.

___________________________________________________________________________

Ovogodišnja Ljetna Muzeologajnica već je iza nas. Radionice su se održavale od 17. -21. srpnja. Svaki je dan bio posvećen jednoj posebnoj temi. U ponedjeljak, polaznici su saznali brojne zanimljivosti o medičarskom obrtu i uživali u cifranju licitarskih srca, izradi votiva i degustaciji medičarskih lizalica. Utorak je bio posvećen zmaju Pozoju i brojnim međimurskim vjerovanjima i predajama. Na početku radionice, polaznici su posjetili postav „Minijature“ u kojem se govori o slavenskom mitskom svjetonazoru, mitologiji i vjerovanjima te narativima o nadnaravnim bićima. U kreativnom dijelu radionice izrađivali su straničnike u obliku zmaja Pozoja. U srijedu se održala radionica pod naslovom Heraldika. U uvodnom dijelu susreta polaznici su saznali zanimljive povijesne činjenice o obitelji Zrinski i usvojili osnovna znanja o heraldici, a u kreativnom dijelu susreta izrađivali su grbove nekadašnjih gospodara Međimurja, ali i vlastite grbove. Četvrtak je bio dan za Ljetni maskenbal. Polaznici su slagali različite slagalice u igraonici Riznice Međimurja, saznali sve o pokladnim običajima u Međimurju i uživali u izradi tradicionalnih međimurskih pokladnih maski. Radionicu u petak vodila je čuvarica međimurske baštine Marija Novak. Polaznici su sa zanimanjem slušali sve o kinču, s oduševljenjem razgledali ukrase koje im je gospođa Marija predstavila, a na kraju su i sami izrađivali cvijeće od krep-papira.

Sve su se radionice održale u Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja i bile su namijenjene djeci u dobi od 6 do 12 godina, iako su na nekima od njih sudjelovali i oni mlađi, ali i stariji jer su se u tom trenutku zatekli na godišnjem odmoru u Međimurju. Tako su osim brojnih Međimuraca na radionicama ove godine sudjelovali i polaznici iz Zagreba, a i djevojčica iz New Yorka.

Hvala svima, vjerujemo da su uživali u pripremljenim aktivnostima i veselimo se budućim susretima!

Ines Virč, muzejska pedagoginja, MMČ, Fotografije: Silvio Benč