FOTO Umjetnička kolonija Štrigova: Inspiracija kroz glazbu i likovnost

Proteklog vikenda započela je 14. Umjetnička kolonija Štrigova, manifestacija koja se tradicionalno održava svake godine krajem lipnja te okuplja neka od najeminentnijih imena klasične glazbe kao i vrhunske likovne umjetnike.

Umjetnička kolonija Štrigova utemeljena je 2011. godine na inicijativu međimurskog poduzetnika Antuna Horvata, a prema zamisli i koncepciji Žorža Draušnika. Ideja iza kolonije bila je spojiti glazbu, likovnost i poeziju na najvišoj profesionalnoj i umjetničkoj razini, stvarajući cjelovitu umjetničku manifestaciju.

Tijekom višednevne manifestacije, posjetitelji su uživali u bogatom programu koji je uključivao koncerte u ambijentu crkve sv. Jeronima te izložbe u Državnom arhivu za Međimurje u Štrigovi i Muzeju Međimurja Čakovec.

Umjetnička kolonija započela je zajedničkom izložbom renomiranih umjetnika u Muzeju Međimurja Čakovec pod nazivom Od zavičajnog prema univerzalnom kojom je prikazano bogatstvo i raznolikost hrvatske likovne scene. Drugog dana održan je koncert pod nazivom „Il Festivo per Cantare e Suonare“ u kojem je nastupila sopranistica Josipa Bilić u pratnji Franje Bilića na orguljama. Bio je to koncert koji je oduševio publiku izvedbama klasičnih djela u predivnom ambijentu crkve svetog Jeronima u Štrigovi. Subota je bila rezervirana za nastup Ansambla Ad Gloriam Bras na čijem su se repertoaru našla gotovo sva stilska razdoblja od renesanse, baroka, klasike, romantizma do modernih autora te latinske glazbe, jazza i swinga.

Nedjeljni program započeo je izložbom radova Davorina Radića u Državnom arhivu za Međimurje u Štrigovi pod nazivom „Sklad i spontanost: Davorin Radić u akvarelu, crtežu i akrilu“. Kulturni doživljaj dodatno je obogatio nastup Ženskog vokalnog sastava „Stridonne“. Nedjeljni program nastavio se koncertom Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod dirigentskom palicom Matije Fortune pod nazivom „Tradicija u koncertnom ruhu“. Tamburaški sastav predstavio je tradicionalne skladbe u koncertnom aranžmanu pružajući publici nezaboravno glazbeno iskustvo.

Ovogodišnja Umjetnička kolonija završava u subotu, 6. srpnja koncertom u Zmajevom vrtu u Železnoj Gori gdje posjetitelje očekuje Opera Köln s izvedbom  djela „À la Turk“. Izvođači koji će nastupiti su Tina Drole, Wolfgang Stefan Schwaiger, Miljenko Turk uz dirigenta Matiju Fortunu i Orkestar mladih glazbenika.

U Turističkoj zajednici Općine Štrigova, koja je zajedno s Općinom Štrigova organizator ove manifestacije ne kriju zadovoljstvo uspjehom ovogodišnje kolonije. Josip Mikec podijelio je svoje dojmove o manifestaciji i njezinom značaju.

„Velika nam je čast i zadovoljstvo što smo i ove godine imali priliku ugostiti Umjetničku koloniju u Štrigovi. Ova manifestacija je postala sinonim za kulturnu izvrsnost i umjetničku inspiraciju, ne samo za našu regiju, već i šire. Svake godine Štrigova postaje centar umjetničkog stvaralaštva, mjesto gdje se spajaju glazba, likovna umjetnost i poezija u harmoničnu cjelinu. Zahvaljujem svim posjetiteljima i umjetnicima koji su nam se pridružili, vinarima Društva Hortus Croatiae te svima ostalima koji su omogućili da ovogodišnja kolonija bude uspješna. Nastavit ćemo raditi na promociji i unapređenju ovog događaja te se radujemo budućim izdanjima koja će nastaviti obogaćivati kulturnu ponudu našeg kraja.“ – rekao je Josip Mikec iz Turističke zajednice Općine Štrigova.

Umjetnička kolonija Štrigova ponovno je uspjela spojiti vrhunske umjetnike i publiku u nezaboravnom umjetničkom i kulturnom iskustvu. Svaki događaj unutar programa bio je poseban na svoj način pružajući raznolikost i bogatstvo u kojem su posjetitelji mogli uživati. Radujemo se idućem izdanju i novim umjetničkim ostvarenjima.

TERCA ART