FOTO Predstavljena monografija Beli i črni rudari – monografija spomenik središćanskim junacima

U Centru za kulturu „Rudar“ je u ponedjeljak, 15. svibnja, predstavljena je monografija Beli i črni rudari. Riječ je o monografiji o rudarenju ugljena i nafte na širem području Murskog Središća. Knjigu su predstavljali autori, Mihaela Mesarić i Zoran Turk, a same je autore predstavio Siniša Golub.

Uvodno se obratio i gradonačelnik Murskog Središća i saborski zastupnik, Dražen Srpak. Govorio je o procesu brendiranja i pretvaranja rudarstva u turistički proizvod, kao i planovima za budućnost i nadogradnji sadržaja u Spomen domu rudarstva Cimper. Zahvalio je autorima na trudu i pohvalio djelo koje je od velikog značaja za Mursko Središće. Uz Spomen park naftaštva, Spomen dom rudarstva Cimper, brojne sadržaje na Šetnici svete Barbare, etno kuću koja se trenutno prijavljuje na projekt prekogranične suradnje te postojeći interpretacijski centar Med dvemi vodami, Grad Mursko Središće imat će sadržaja i za višednevni izlet.

Autorica Mihaela Mesarić predstavila je dio monografije kojem je autorica, a koji se bavi rudarskom geobaštinom na području Murskog Središća, jamama i haldama, koji naš krajobraz čine jedinstvenim. Mihaela Mesarić je i doktorirala na tu temu, a svojim znanstvenim radom ujedno podiže i turistički potencijal cijelog šireg područja Murskog Središća

Posljednji se obratio autor i urednik monografije, Zoran Turk, koji je na početku zahvalio svim suradnicima, autorici Mihaeli Mesarić, grafičkom dizajneru Tomislavu Brozoviću, recenzentima, akademiku Dragutinu Feletaru i profesorima Hrvoju Gračaninu i Nenadu Buzjaku, lektorima i prevoditeljima iz Studia Didasku, te Printexu koji je otisnuo knjigu. Govorio je o samom nastanku knjige i temama koje su obrađene, znanstvenom doprinosu u istraživanju pojedinih problema vezanih uz rudarstva, te je naglasio da je knjiga zapravo znanstveni temelj i argument za ono što se turistima prikazuje u Spomen domu rudarstva „Cimper“. Za kraj je naglasio da ovo nije samo znanstveno/popularno djelo, kao što i interpretacijski centar nije samo turistički proizvod, već su to spomenici svim junacima koji su ovim teškim radom trajno zadužili Mursko Središće.

Ovo predstavljanje knjige bilo je dirljivije i osobnije od ostalih, djelomično zbog same teme uz koju su građani Murskog Središća emotivno vezani, a djelomično zbog sjajnih glazbenih točaka Tamare Korunek i Marka Žerjava, koji su sjajno interpretirali pjesme posvećene rudarstvu, pa su se tako mogli čuti stihovi Darrella Scotta, Đorđe Balaševića i Miše Kovača.

Svima prisutnima bio je podijeljen primjerak ove monografije, a svi zainteresirani koji žele knjigu mogu se javiti na mail [email protected] .

(GMS, foto: Tin Tomanić)