FOTO Otkrivena spomen ploča Nikoli Zrinskom Čakovečkom na Novom Zrinu

Zrinska garda Čakovec stala je korak dalje u očuvanju povijesne baštine obitelji Zrinski. Poslije postavljanja spomenika hrvatskim mučenicima Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu u Bečkom Novigradu, Garda je uz pomoć Međimurske županije, Družbe “Braća Hrvatskog Zmaja” i čakovečkog ogranka Matice hrvatske postavila spomen ploču Nikoli Zrinskom Čakovečkom na Novom Zrinu na mjestu gdje je Nikola prije 362 godine sagradio velebnu utvrdu Novi Zrin s ciljem da spriječi napredovanje Osmanlija prema katoličkoj Europi.

Postavljanju spomen ploče pomogao je Nacionalni povijesni institut u Budimpešti, općina Ortilos i načelnica Žita Kelei, dr. Jozsef Padanyi s Vojnog sveučilišta Nikola Zrinski iz Budimpešte i Karoly Kovago- Karči iz Hrvatske manjinske samouprave u Murakeresturu koji su svi bili nazočni otkrivanju spomen ploče. Postavljanje spomen ploče omogućila je Međimurska županija, Družba, čakovečki Ogranak Matice i Zrinska garda koja je  dala ideju za postavljanje ploče. Na otkrivanju su bili prisutni Zdenko Lučić, državni tajnik u ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Jurica Cesar, ravnatelj Državnog arhiva u Štrigovi, izaslanik ministrice kulture i medija, Drago Horvat, generalni konzul RH u Pečuhu, saborski zastupnik i gradonačelnik M. Središća Dražen Srpak. Družbu je predstavljao Petar Feletar, Zmaj od Novog Zrina, meštar Zmajskih stolova sa suradnicima, Maticu je predvodio predsjednik Zoran Turk sa suradnicima, a najbrojnija je bila Zrinska garda na čelu s predsjednikom Đurom Belom. Međimursku županiju je predstavljao župan Matija Posavec koji se obratio svima nazočnima nadahnutim govorom na hrvatskom i mađarskom jeziku.

Predsjednik Garde Đuro Bel zahvalio se svima koji su pomogli u postavljanju spomen ploče s trojezičnim (hrvatski-engleski-mađarski) tekstom. Rekao je: “Hvala svima koji ste na bilo koji način pomogli ostvarenju ovog vrijednog projekta, a posebno Županiji, Gardi, Družbi i Matici. Nadasve se želim zahvaliti akademiku Feletaru, koji nas je prije desetak dana napustio, za ” Vekivečni spomen graditeljima i  raniteljima utvrde NOVI ZRIN” čije riječi nas podsjećaju na hrvatskog bana i pjesnika Nikolu Zrinskog Čakovečkog. Hvala i svima vama je pozdrav Zrinske garde

NAVIK ON ŽIVI KI ZGINE POŠTENO!”

Pavo Jazvić