FOTO Noć knjige u Gradskoj knjižnici i čitaonici Mursko Središće

Noć knjige je manifestacija pokrenuta  2012. godine s ciljem uživanja u čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga, a održava se povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22.travnja). Ovogodišnja tema manifestacije bila je Umjetna inteligencija. Program Noći knjige u Gradskoj knjižnici i čitaonici Mursko Središće osmišljen je kao spoj tradicije i tehnologije. Program je započeo u petak, 21. travnja 2023. godine, grupnim posjetom djece 1. razreda i ekološkom radionicom u kojoj su sudjelovala djeca 3. razreda OŠ Mursko Središće sa svojim učiteljicama Vesnom i  Dubravkom. Njihovi radovi, reciklirani roboti, izloženi su u prostoru knjižnice. Lijepo vrijeme izmamilo je okupljene van te je Potraga za blagom nastavljena izvan prostora knjižnice, u prekrasnom parku,  s djecom od 1. do 4. razreda PŠ Hlapičina i njihovim učiteljicama. U 17 sati započela je radionica izrade cimera pod vodstvom svestranih, strpljivih i kreativnih žena iz Društva žena Mursko Središće i tete Nade Turk koja je ispričala priče o nastanku cimera, ali i naglasila zašto je i koliko zapravo važno njegovati tradiciju i običaje. U 20 sati započeo je program Noć ima moć kojeg su najmlađi s nestrpljenjem čekali. Gost iznenađenja bio je autor monografije o Murskom Središću Zoran Turk. Kroz pričaonicu djeca su saznala kako nastaje knjiga, kako postati autor, kako zavoljeti povijest te koje su legende vezane za Mursko Središće i rudare. Program je nastavljen projekcijom crtanog filma, čitanjem, igrama i noćenjem u knjižnici pod budnim okom knjižničarki Nataše i Ivane te tete Lane. Program Noć ima moć je organiziran u suradnji sa Centrom za kulturu Rudar i Društvom Naša djeca Mursko Središće. Grad Mursko Središće osigurao je osvježenje za sve prisutne tijekom trajanja programa.

U subotu, 22. travnja ugostili smo Jasminku Tihi-Stepanić, jednu od najnagrađivanijih hrvatskih autorica dječjih romana i romana za mlade. U svojim romanima progovara o utjecaju društvenih mreža na život mladih, medijskom senzacionalizmu, prvim ljubavima i brojnim aktualnim temama. Autorica je u ugodnoj atmosferi predstavila svoje knjige, odgovarala na brojna pitanja prisutnih, dijelila autograme, a pao je i pokoji „selfie“J . Autorica nije skrivala oduševljenje gradom Mursko Središće te je izrazila želju za ponovnim dolaskom, a mi s nestrpljenjem očekujemo njezinu novu knjigu koja uskoro izlazi iz tiska!

Akcije „Vrati zaboravljenje knjige“ i „Udomi knjigu“ produljene su do 28. travnja.

Gradska knjižnica i čitaonica Mursko Središće zahvaljuje svima koji su se aktivno uključili u organizaciju manifestacije!

Ravnateljica Ivana Sakač