FOTO Hrvatska katolička župa u Salzburgu proslavila je svetkovinu svog nebeskog zaštitnika bl. Alojzija Stepinca

U nedjelju, 11. veljače 2024., Hrvatska katolička župa u Salzburgu proslavila je svetkovinu svog nebeskog zaštitnika bl. Alojzija Stepinca. Misno slavlje predvodio je mons. Ante Sorić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije. U koncelebraciji misnom slavlju prisustvovali su generalni vikar Nadbiskupije Salzburg mons. Roland Rasser, fra Vjekoslav Lazić, upravitelje Hrvatske katoličke misije u Linzu i predstavnik svih dušobrižnika za Hrvate u Austriji, naš župnik fra Zlatko Špehar i p. Aleksa Palavrić.

Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor i tamburaški sastav Kulturno-umjetničkog društva „Mihovljan“ iz Mihovljana u hrvatskom Međimurju, predvođen gosp. Predragom Kočila, te voditeljicom zbora gđom. Julijanom Kočila.

Misno slavlje u prepunoj crkvi sv. Andrije započelo je velikom procesijom u kojoj je sudjelovalo više od 50 članova Kulturno-umjetničkih društava Hrvata Pokrajine Salzbrug. Osim našeg domaćeg KUD-a „Vilim Cecelja“, svojom prisutnošću misno su slavlje uzveličali članovi Kulturno-umjetničkih društava Hrvata iz dijelova Savezne države Salzburg – Pongau i Pinzgau.

Na početku svete mise sve okupljene je pozdravio župnik fra Zlatko Špehar, te mons. Roland Rasser u ime domaće župe sv. Andrije kao i Nadbiskupije Salzburg. Mons. Rasser istaknuo je kako iako slavimo na različitim jezicima svi smo dio iste zajednice Kristovih vjernika.

U svojoj propovijedi mons. Sorić je poseban naglasak stavio na „ono zbog čega je kardinal Stepinac bio trn u oku svojih progonitelja“ – njegovu vjernost Katoličkoj Crkvi i Petrovom nasljedniku. Upravo radi toga, istaknuo je mons. Sorić, kardinal Stepinac odlučno je odbio svaku ideju „narodne Crkve“ u tadašnjoj Jugoslaviji, te je tu odlučnost na kraju platio i svojim životom. U čemu se očituje ta pripadnost Katoličkoj Crkvi u našoj svakodnevici – pitao se mons. Sorić. Upravo u sakramentima koje Crkva vlašću koju ima od Gospodina dijeli. Jedan od tih sakramenata, kojima je propovjednik najviše progovorio je sveta ispovijed. „Sakramenti su darovi, a poklon kad se dobije ne stavi se na stranu, on se odmah otvara, njemu se čovjek raduje“ – slikovito je rekao mons. Sorić. Svoju propovijed zaključio je citatom blaženog kardinala: „Kad vam oduzmu sve, ostaju vam dvije ruke. Sklopite ih na molitvu i tada ćete biti najjači.“

Prije završnog blagoslova okupljenim vjernicima obratio se veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Austriji gosp. Daniel Glunčić. U ime svih diplomatskih predstavnika Hrvata u Austriji iskreno je čestitao svim župljanima blagdan njihovog nebeskog zaštitnika. Osim toga veleposlanik je spomenuo i veliki uspjeh za hrvatski jezik u Austriji, koji je po prvi puta u jednoj od saveznih država, Steiermarku, postao izborni jezik u svim školama.

Vjernicima se obratio i fra Vjekoslav Lazić, upravitelj Hrvatske katoličke misije u Linzu, te predstavnik svih hrvatskih dušobrižnika u Austriji. Fra Lazić je u svom kratkom, ali sadržajnom obraćanju poseban naglasak stavio na tri poruke. Na prvo mjesto stavio je njegovanje hrvatskog jezika u obitelji, zatim vjernost i podršku hrvatskim katoličkim župama i hrvatskim dušobrižnicima, a na trećem mjestu spomenuo je održavanje uspomene na Bleiburg, pri čemu Hrvatska župa u Salzburgu kao zajednica pokojnog vlč. Vilima Cecelje, mora imati posebnu ulogu.

Na samom kraju svete mise župnik fra Zlatko uručio je mons. Soriću i predstavniku KUD-a „Mihovljan” gosp. Predragu Kočili “krunicu” od Mozart-kugli.

Od srca zahvaljujemo mons. Soriću na upućenim riječima, i našim gostima iz Međimurja koji nas razveselili svojom pjesmom. Ujedno zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način pomogli u ostvarenju ove proslave.

KUD Mihovljan Hrvatski Centar Salzburg