FOTO Hodočašće u Krašić društva „VETERAN“ iz Međimurja

U subotu 10 veljače 2024. godine je Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved nazočio je zajedno s hrvatskim braniteljima na svečanom Misnom slavlju povodom blagdana Stepinčeva u Krašiću, koje je predvodio  mons. Ivan Milovan, porečki i pulski biskup u miru.

Među brojnim hrvatskim braniteljima bili su članovi udruge „VETERAN“ – društvo branitelja Domovinskog rata iz Međimurja koji su po odluci predsjednika Zdravka Holcingera prvi puta organizirali hodočašće u Krašić da zahvale za Domovinu.

U homiliji, mons. Juraj Batelja, postulator kauze za proglašenje bl. Alojzija Stepinca svetim, istaknuo je Stepinčev govor o ženama, uzevši kao primjer Mariju Jurić Zagorku, koja je zamolila Stepinca da za časopis Hrvatica, koji je pokrenula početkom 1940. g  radi prosvjećivanja hrvatskih žena i djevojaka, javnosti predoči kršćanski pogled na dostojanstvo žene i njezinu ulogu u društvu.“

Misno slavlje animirao je župni zbor iz Krašića „Josip Vraneković“. Po završetku misnog slavlja svi nazočni izmolili su Molitvu za proglašenje bl. Alojzija Stepinca svetim.

Po završenom Misnom slavlju članovi Društva VETERAN su posjetili „Jazovku“, masovnu grobnicu koja se nalazi u šumi pokraj naselja Sošice na Žumberku . Jazovka je poznata kao mjesto masovnog ubojstva Hrvata tijekom i nakon završetka Drugog svjetskog rata od strane Titovih partizana.

Žrtve su bile uglavnom ranjenici, medicinsko osoblje i časne sestre koje su pripadnici Jugoslavenske armije prisilno odveli iz zagrebačkih bolnica 1945. godine.

Protiv zločinaca još nije počeo sudski postupak, makar su imena nekih počinitelja javno obznanjena. Za tri časne sestre s. Liphardu Horvat, s. Konstantinu Mesar i Geraldu Jakob, inače njegovateljice u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče, koje su bačene u jamu, pokrenut je postupak proglašenja mučenica unutar Katoličke Crkve.

Kod Jazovke su se članovi Društva VETERAN pomolili za nevine žrtve monstruoznih zločinaca i zvijeri, kao i za sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje.

Potom su  članovi Društva VETERAN posjetili čudo prirode Sopotski slap koji je najveći slap Žumberačke gore i jedan od najvećih u Hrvatskoj. Nalazi se na jednom od početnih krakova rijeke Kupčine. Visok je 40 metara, a sastavljen je od tri kaskade.

Članovi Društva VETERAN su hodočašće završili svečanim ručkom  u OPG Frlan u Vivodini, gdje su poslije ručka su posjetili crkvu sv Lovre u Župi Vivodina gdje je župnik vlč. Andrija Markač, rodom iz Goričana.

Puni utisaka i duševnog mira hodočasnici Društva VETERAN su se u kasnim večernjim satima vratili u Međimurje.

Blaženi Alojzije Stepinac, moli za nas!

Društvo VETERAN (Ž.T.)