Folklorne večeri KUD „Mihovljan“ na otoku Korčuli

U sklopu programa „Folklorne večeri KUD „Mihovljan“ na otoku Korčuli“ članice i članovi folklorne i tamburaške sekcije društva izveli su tri nastupa te su tako spletovima međimurskih plesova i pjesama oduševili brojne domaćine i turiste koji borave na otoku.

Usprkos neizvjesnoj epidemiološkoj situaciji sam projekt uspješno je realiziran u suradnji KUD „MIhovljan“ , TZ Grada Korčule te Grada Čakovca.

Svoj prvi nastup kudovke i kudovci iz Mihovljana održali su pred brojnim gostima prekrasnog apartmanskog naselja Aminess Port 9 Residence 4* u kojem su bili smješteni, a u kojem su neumorno usprkos velikim vrućinama svakodnevno održavali jutarnje i večernje probe.

Kao pravi čuvari tradicijske i kulturne baštine Međimurja mihovljanske kudovke i kudovci nisu željeli propustiti priliku upoznati se sa kulturom i tradicijom otoka Korčule, te su u Gradu Korčuli posjetili nastup HGD Sv.Cecilija čije su članice i članovi izveli tradicionalni borbeni ples sa mačevima, poznatu „Morešku“.

Obzirom da je vodstvo HGD Sv.Cecilija dobilo informaciju da će KUD „Mihovljan“ biti u publici prilikom njihovog nastupa „Moreške“, nakon predstave oba su društva čuvara tradicije i kulture svoga kraja podijelila i razmijenila svoja iskustva. Na kraju neformalnog razgovora i druženja dogovoren je  zajednički nastup koji su mihovljančarke i mihovljančari 08.07. sa ponosom i realizirali. Tako se  međimurska pjesma orila u samom centru Korčule,a međimurski plesovi plesali zajedno sa „Moreškom“. Nakon nastupa pred brojnom domaćom i stranom publikom dogovorena je daljnja suradnja ova dva društva, a od strane vodstva HGD Sv.Cecilija iskazana želja za dolazak na nastup u Čakovec.

U organizaciju TZ Grada Korčule naše je društvo je nastupilo pred brojnom domaćom i stranom publikom na Trgu pomirenja kojim nastupom smo promovirali tradicijsku, kulturnu baštinu i narodnu nošnju Međimurja te prilikom kojeg nastupa smo u nekoliko navrata od publike izmamili brojne ovacije. Cijeli nastup bio je vrlo dobro medijski popraćen pa ga je prenosila i TV Korčula, a najavio Radio Korčula čiji je pozvani gost emisije bio predsjednik društva dr.sc.Predrag Kočila.

Ponosni što je upravo KUD „Mihovljan“ promoviralo kulturnu baštinu Međimurja pred brojnim domaćinima i turistima na otoku Korčuli, željno iščekujemo da se popravi epidemiološka situacija te da svi kudovi u Republici Hrvatskoj ponovno počnu sa probama i nastupima.

Dr.sc.PredragKočila,dr.vet.med.