FLORIJAN I JA, PROJEKT VRIJEDAN DIVLJENJA!

 

28. travnja 2022. u Domu kulture u Dekanovcu upriličena je dodjela nagrada svim nagrađenim učenicima i pohvalnica pohvaljenim učenicima. Marko Novak i Katarina Ivanović iz Osnovne škole Gornji Mihaljevec sudjelovali su u literarnom dijelu natječaja. Marko Novak osvojio je 3. nagradu u literarnoj kategoriji viših razreda dok je Katarina pohvaljena.

Učenik Marko Novak iz 5. b r. pod mentorstvom Lidije Novak Levatić napisao je kak je to na senokoši dok dedek škrloka zgubiju, a Katarina Ivanović, također iz 5. b r. pod mentorstvom iste učiteljice, pisala je o vječitoj usporedbi ruže s lijepom djevojkom i ljubavi prema odabraniku. Projekt „Florijan i ja“ provodi se od 2015. godine u OŠ Domašinec i PŠ Florijana Andrašeca Dekanovec u čast pučkom piscu Florijanu Andrašecu, prije spomenutom jezer-meštru, svestranom umjetniku i velikom čovjeku koji je svojim radom za života zadužio čitavo Međimurje.

Projekt je isprva osmišljen kao likovni natješaj, a tek potom u pandemijskoj godini dodana je literarna kategorija  koja je polučila brojne rezultate i otkrila buduće pjesnike kajkavskog jezika. Tema natječaja ove su godine bile pejzažni motivi u pjesmama Florijana Andrašeca: Tam pri našoj staroj Muri, Črez šumu, Vrbe, Snieg, Proleče, Leto, Jesen. Za likovni natječaj likovni problem bio je kontrast/simetrija/zrcaljenje. Na natječaj pristigli su brojni radovi, a naša škola sudjelovala je u literarnom dijelu. Čestitamo uspješnim pjesnicima!

Lidija Novak Levatić