“Film svima” turneja inkluzivnih filmova posjetila i Međimurje i Varaždin

Film svima x KEC Murai

Film svima turneja, projekt riječke udruge Filmaktiv koji se provodi kroz dugogodišnji inkluzivni program Film svima u 2023. ide na prvu turneju. U svojoj 8. godini postojanja, Film svima ima priliku prikazati inkluzivne filmove dostupne gluhim i nagluhim te slijepim i slabovidnim osobama diljem Hrvatske.Nakon gostovanja u Puli kroz program Kino Katarina, Film svima turneja stigla je i u Međimurje u Kreativno edukativni centar Murai te u Varaždin u Filmsko-kreativni studio VANIMA.

U četvrtak, 29.6.2023. Film svima turneja gostovala je u Filmsko-kreativnom studiju VANIMA gdje je održana radionica inkluzivnih kulturnih praksi kroz primjer prilagodbe filmova za gluhe i nagluhe te slijepe i slabovidne osobe, dok je u petak, 30.6.2023. održana besplatna projekcija inkluzivne verzije filma Dnevnik Diane Budisavljević, redateljice Dane Budisavljević, prilagođena za gluhe i nagluhe osobe. Time je inkluzivna AV kultura osnažena na području Varaždina i Čakovca poticanjem vrijednih stvaratelja kulture na inkluzivno djelovanje, kao što su i gluhe i nagluhe osobe iz okruženja imale priliku pogledati film dobitnik Velike Zlatne Arene i niza drugih nagrada te su okupljeni osnovno educirani za komunikaciju s gluhim i nagluhim osobama savladavanjem dvoručne abecede i pojmova hrvatskog znakovnog jezika iz filma.

Iduća stanica Film svima turneje je Kuća Klajn u Klanjcu gdje će 18. i 19.8.2023. biti održana i posljednja, ali i filmski najbrojnija, ovogodišnja stanica inkluzivne Film svima turneje.

Film svima turneja teži senzibilizaciji za potrebe ranjivih društvenih skupina te poticanja solidarnosti i inkluzivnosti na široj društvenoj razin

Projekt se provodi u okviru programa Clubture-HR programska razmjena i suradnja uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, Zaklade Kultura nova, Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kroz program Centri znanja.

Film svima!

Kultura svima!

Maja Ogrizović