FESTIVAL KRŠĆANSKIH KAZALIŠTA U HISTRIONSKOM DOMU

Od 2. do 4. te 8. do 11. lipnja u Histrionskom domu u Zagrebu bit će održan treći po redu Festival kršćanskog kazališta. Sudjelovat će više od stotinu izvođača u predstavama koje ne govore samo o Kristu i svecima nego i o nekim temeljnim vrijednostima, kao i važnim odlukama u ljudskom životu. Bit će izvedeno 19 predstava koje će izvesti 14 grupa iz 8 gradova u 7 dana.

Svoje će predstavnike na festivalu imati i Varaždinska županija. Na Festivalu će se tako predstaviti osnovnoškolci iz Ivanca u nedjelju 11. lipnja sa svojim mentoricama Natašom Roginek i Silvijom Čavlek i to s predstavom “Bog u metrou” (Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog) i predstavom “Odvažna žena Maria de Mattias”, (Dramska grupa Područne škole Salinovec), mentorice Nataša Roginek i s. Marija Bilanović.

 

 

Posebno će se predstaviti umjetničko-pedagoški fenomen: pedagog Tibor Martan koji sa svojim osnovnoškolcima, a sada i srednjoškolcima, iz Visokog već godinama radi male predstave o svecima. Članovi skupine su odabirali teme i tako su nastale prave dramske produkcije koje dječjoj publici govore o važnim odabirima u životu. Na festivalu se njihov dan (nedjelja 4. lipnja u 19,30 sati) zove “Što je tvoje blago?” a prikazat će 5 kratkih priča o svetim ljudima  (bl. Ozana Kotorska, vlč. Stjepan Kranjčić, Sv. Juraj,…)  i  njihovom izboru neraspadljivog blaga.

Organizator Festivala kršćanskog kazališta je Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca.

 

 

  (Ured za pastoral u medijima Varaždinske  biskupije)