EX LIBRIS DR. DRAGO NOVAK – IZLOŽBA U KNJIŽNICI „NIKOLA ZRINSKI“ ČAKOVEC

Otvorenje izložbe Ex libris Dr. Drago Novak, održati će se 19. listopada 2015.g. u 18 sati u Knjižnici “Nikola Zrinski” Čakovec

.
Ulaz je slobodan!

 
Izložba je otvorena do 15. studenog 2015. g.

Drago Novak (1933.-2011.) hrvatski je liječnik, znanstvenik i kolekcionar zemljovida i ex librisa.

 
U svom profesionalnom životu dao je veliki doprinos struci kojom se bavio, ali imao je široki spektar interesa i za druga područja, od povijesti, umjetnosti, književnosti i sl., te se i u tim područjima isticao svojim predanim istraživačkim i kolekcionarskim radom i djelovanjem.

Posjedovao je izuzetno vrijednu zbirku zemljovida, atlasa i stručnih knjiga.

Zbirku zemljovida koja ima veliku vrijednost za hrvatsku povijest, darovao je Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

 
Zbirka Novak – Mappae Croaticae dio je Zbirke zemljopisnih karata i atlasa NSK-a kao jedna od najvažnijih i najbogatijih hrvatskih kartografskih zbirki.

Zbirka ex librisa nastala je kao logički slijed interesa prema povijesti, književnosti i umjetnosti.

 
Na taj je način postao jedan od rijetkih sakupljača koji je posredstvom i ovih malih umjetničkih djela dao svoj doprinos afirmaciji hrvatske grafike pa i umjetnosti općenito.

Što je Ex libris?

Ex libris (lat. iz knjiga), znak vlasništva na knjizi, obično na unutar. strani korica ili naslovnoj stranici; rađen rukom, otisnut žigom ili umnožen na posebnom listu kao naljepnica, sadrži ime ili inicijale vlasnika te često alegorijsku sliku, ukras ili grb s geslom i sl.
Javlja se s pojavom tiskane knjige, kao zaštita od krađe; počeci umj. ex librisa sežu u XV. st.( Proleksis enciklopedija)

Željka Hatvalic Strahija
dipl.bibl./prof.
Informator na Općem odjelu

unnamed (10)