Eurozastupnica Glavak: Unija jasno iskazala svoju posvećenost oporavku kulturnog i kreativnog sektora

Europska komisija objavila je prva tri poziva na podnošenje prijedloga za potprogram MEDIA kojim se potiče oporavak audiovizualne industrije te jača njezina konkurentnost u Europi i svijetu. U 2022. godini za to je, u sklopu programa Kreativna Europa, namijenjeno ukupno 226 milijuna eura.

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, članica Grupe prijatelja kulturnih stvaratelja (CCFG) koja djeluje pri Europskom parlamentu, pozdravila je napore Europske komisije da pronađe rješenja za izazove koje je u kulturnom i kreativnom sektoru uzrokovala pandemija koronavirusa.

„Sektor kulturne i kreativne industrije jedan je od najpogođenijih pandemijom. Podupirem zato nastojanja Europske komisije da se ublaže posljedice za kulturni i kreativni sektor koji čini približno 7,8 milijuna radnih mjesta i 4 posto europskoga BDP-a. Ovo je tek prva od brojnih mogućnosti financiranja kojom se podupire oporavak ovog važnog sektora, a koristeći se platformama poput CCFG-a možemo mobilizirati širu podršku unutar Europskog parlamenta“, rekla je eurozastupnica Sunčana Glavak, istaknuvši da je Unija jasno iskazala svoju posvećenost oporavku kulturnog i kreativnog sektora 30-postotnim povećanjem proračuna za program Kreativna Europa u 2022. godini.

Eurozastupnica Glavak podsjetila je da je Hrvatska u okviru Nacionalnoga plana oporavka i otpornosti osigurala 250 milijuna kuna za potpore kulturnim i kreativnim industrijama, uz brojne mjere kojima je dosad pružena potpora umjetnicima i kulturnim djelatnicima čiji je društveni i ekonomski status u temeljima ugrožen nemogućnošću djelovanja tijekom pandemije.

Potprogram MEDIA prilagođen je izazovima i mogućnostima koje donose kretanja na audiovizualnim tržištima te ove godine uključuje tri nova poziva na podnošenje prijedloga: razvoj videoigara i imerzivnih sadržaja, mreže europskih festivala te MEDIA 360°, namijenjenih potpori za postojeće industrije, nove talente i tržišta te promicanju suradnje među različitim sektorima. (m)