Etno večeri u Lendavi s kulturom i gastronomijom četiriju naroda

Na ljetnoj pozornici Kazališno-koncertne dvorane Lendava održana je četverodnevna manifestacija Etno večer s kulturom i gastronomijom. Etno večeri tradicionalno se organiziraju u sklopu lendavskih ljetnih događanja pod nazivom Festival Vinarium.

Hrvatska etno večer održala se je pod nazivom “Dalmacija u mom oku”.

Preteče oblačno vrijeme ukazivalo je na odgodu same priredbe te je početak izvedbe kulturnog programa vremenski pomaknut, nije bilo tehničkih uvjeta. Brojna publika unatoč slabog vremena dolazila je u velikom broju.

Za to vrijeme kuharska ekipa HKD Pomurja nije se dala smesti i pripremila je jadranske ribice i fritule čiji primamljiv miris se širio lendavskim parkom.

Vrijeme se je stabiliziraloiTamburaši HKD Pomurja predvođeni umjetničkim voditeljem Nikolom Kraljićem započeli su koncert. Nakon dvije godine bez nastupa zbog epidemije, tamburaši su se iskazali pred domaćom publikom ša dužinom i širinom tamburaškog repertoara, vokalni interpretator bio je Csaszar Dezso.

Klapu Dalmari ( Dalmacija u Mariboru) koja dolazi iz Maribora, umjetnički predvodi Marko Mandir, dugogodišnji predsjednik Hrvatskog kulturnog društva u Mariboru te član mariborske Opere.

Dugogodišnja suradnja naših društava rezultirala je  s njihovim koncertom na Etno večerima u Lendavi.
U dva izlaska na pozornicu oduševili su i razgalili brojnu lendavsku publiku koja je unatoč kiši ostala do kraja koncerta te uživala i pjevala zajedno sa Dalmarima poznate dalmatinske melodije.
Pohvale za organizaciju Hrvatske etno večeri dolazile su iz svih strana, dašak dalmacije bio je u zraku zajedno sa sjetom na nedavna ljetovanja širom jadranske obale.
Pomno odabrana, a u biti jednostavna gastronomska ponuda ( hit večeri su bile fritule) zadržala je goste duboko u noć i nebrojeno puta pokazala kako mala ekipa HKD Pomurja donosi nove ideje i na inovativan način dugi niz godina doprinosi društvenom životu Lendave.

Tekst: Đanino Kutnjak  Foto: Tomaž Galič i Đanino Kutnjak