Edukativni koncert za djecu”Priča o sloniću Babaru” i javni razgovor o odgoju i obrazovanju kroz umjetnost

Petak, 15. studenoga 2019. / Dvorana Zrinski zgrade Scheier

Glazbena priča za djecu i javni razgovor o odgoju i obrazovanju kroz umjetnost

Edukativni koncert za djecu „Priča o sloniću Babaru“

 

Glazbeni razvitak djeteta vrlo je važan za razvoj njegove cjelokupne osobnosti (intelekt, razvijanje emocija, senzibilitet, pamćenje itd.), a dogodovštine slonića Babara iz popularne slikovnice uvest će naše najmanje u glazbeni svijet na zanimljiv i edukativni način.

U petak, 15. studenoga 2019. s početkom u 11:30 sati Dvorana Zrinski zgrade Scheier pretvara se u magični, kreativni i glazbeni svijet za naše najmanje uz edukativni koncert za djecu „Priča o sloniću Babaru“ u izvedbi Danijele Petrić i Zdenka Niessnera iz udruge Mala opera.

Ovaj društveno-kulturni i umjetnički program u sklopu projekta Nove prakse-sudioničko upravljanje zgradom Scheier namijenjen je djeci predškolske dobi i nižih razreda osnovnih škola s ciljem da ih upozna sa specifičnom vrstom glazbenog izraza, a to je glazbena priča. Sastoji se od dva djela: koncerta s izvedbom glazbene priče Francisa Poulenca Priča o sloniću Babaru uz projekcije ilustracija originalne slikovnice Jeana de Brunhoffa te predavanja i razgovora s djecom o dojmovima i doživljajima slušanja glazbene priče.

Dogodovštine slonića Babara autora Jeana de Brunhoffa jedno je od najpopularnijih djela literature za djecu u Francuskoj, a njegova popularnost nadišla je granice njegove domovine te od simpatičnog i velikodušnog slonića Babara stvorila prvu međunarodnu „zvijezdu“ za djecu. Sama slikovnica je zbog svoje izuzetne literarne, likovne i pedagoške vrijednosti preporučena od strane francuskog Ministarstva obrazovanja.

Priča o sloniću Babaru francuskog skladatelja Francisa Poulenca, svoju je hrvatsku praizvedbu imala 2008. godine i od tada je Udruga Mala opera, kao jedini izvođač, neprekinuto izvodi. Program je osmišljen s ciljem sjedinjavanja raznih vidova umjetnosti (sinergija glazbe, slike i riječi) u skladu s odgojno-obrazovnim metodama namijenjenim uzrastu djece vrtićke dobi i osnovnih škola. Potiče obiteljske i univerzalne vrijednosti (nježnost, toplina, suosjećanje, velikodušnost, društvena osjetljivost, upornost i spremnost za usvajanjem novih znanja).

Autori ovog programa su vrsni umjetnici i glazbenici Danijela Petrić na klaviru i pripovjedač Zdenko Niessner. Osnivači su udruge Mala opera koja okuplja glazbenike i glazbene pedagoge u svrhu razvitka glazbene umjetnosti, pri čemu težište pridaju glazbenoj produkciji za djecu. Jedan od glavnih ciljeva udruge je upoznavanje djece s glazbenom umjetnošću tako da prvi susret najmlađe publike s klasičnom glazbom bude zabavan, blizak i interaktivan.

Valentina Nedeljko,
Koordinatorica edukacija, događanja i studijskih posjeta

Platforma za Društveni centar Čakovec

Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier

Dr. Ivana Novaka 38, 40000 Čakovec, Hrvatska

M: +385 95 517 4870

https://scheier.hr/