Dramska sekcija KUD “Mura” Mursko Središće – izvješće o radu za 2019. godinu

Na godišnjoj izbornoj skupštini KUD-a Mura Mursko Središće, održanoj dana 22.02.2020. godine (subota) u vatrogasnom domu u Murskom Središću, podneseno je sljedeće izvješće o radu dramske sekcije za 2019. godinu te okvirni plan rada za 2020. godinu.

Od siječnja do prosinca 2019. godine Dramska sekcija KUD-a Mura Mursko Središće održala je 87 proba u Društvenom domu Hlapičina, gdje imamo odlične uvjete za vježbanje na pozornici tj. mogućnost konstantne percepcije scene, zahvaljujući razumijevanju VMO Hlapičina.

Probe se redovito održavaju 2 puta tjedno ponedjeljkom i srijedom, a pred nastupe i 3 puta tjedno.

Premijera komedije SEKS I GROD autora Bojana Bračka izvedena je u Hlapičini 24.03. (predpremijera 22.03.) a zatim su uslijedili nastupi pred punim dvoranama u Žiškovcu, na Festivalu kazališnih amatera Međimurja u Prelogu, u Murskom Središću, Peklenici, Štrukovcu i humanitarni nastup u Mačkovcu. Ukupno je održano 9 javnih nastupa.

Troškove putovanja na nastupe podmirili su sami članovi dramske sekcije, kao i troškove izrade i nabave kulisa i rekvizita za predstave, a troškovi izrade plakata i letaka podmireni su donacijama sponzora.

Krajem studenog 2019. godine naručene su i nabavljene službene majice i kape crno-zelene (rudarske) boje, sa logom KUD-a i natpisom KUD MURA MURSKO SREDIŠĆE – DRAMSKA DRUŽINA. Izrada majica plaćena je od prikupljenih donacija, dakle bez direktnih troškova za KUD Mura.

Paralelno sa SEKS I GROD uvježbana je i kratka komedija zabune RADIO ZA SVE, čija je premijera bila u Gledališkoj in koncertnoj dvorani Lendava (Slovenija) 23. studenog 2019. godine.

Također se uvježbava i nova predstava – komedija KANAL autora Božidara Glavine, sa kojom ćemo nastupiti na Festivalu KAM u Prelogu u travnju 2020. godine te zatim i u drugim mjestima diljem Međimurja i šire, a premijera će biti u Hlapičini krajem ožujka.

Sa predstavom KANAL i sa kratkom komedijom RADIO ZA SVE planira se održavanje 10-tak javnih samostalnih nastupa u Hrvatskoj i Sloveniji do kraja godine.

U planu i pripremi je organizacija kulturno-zabavne manifestacije „1. FESTIVAL SMIJEHA – MURKA“ u Centru za kulturu Mursko Središće početkom listopada 2020. godine. Festival bi bio međunarodnog karaktera, u goste bi bile pozvane kazališne skupine iz Lendave i Sela (Slovenija), Narde (Mađarska) te Žiškovec i Sračinec, uz domaćina i organizatora tj. dramsku družinu Mursko Središće. Osnovno pravilo festivala je da svaka od skupina izvede kratku komediju u trajanju maksimalno do 15 minuta, dakle cca 90 minuta programa, uz goste koji bi između kazališnih nastupa izveli glazbene točke npr. vokalna skupna Ftičice iz Murskog Središća ili gosti iz Narde.

(MURKA = međunarodna unikatna revija kazališnih amatera).

Vrijedne glumice i glumci dramske družine (Rajf Marina, Žganec Štefanija, Moharić Jelena, Nađ Melita, Šoštarić Mirjana, Rob Josip, Denis Halas i Bojan Bračko) naročito su ponosni na to što su u lipnju 2019. godine nagrađeni zahvalnicom Grada Mursko Središće za unapređenje kulture, kvalitetan rad te doprinos u razvoju i promicanju ugleda Grada, te će svojim glumačkim izvedbama i ubuduće težiti tome da opravdaju ukazano povjerenje i podršku Grada i građana.

Dramska sekcija poziva sve zainteresirane, potencijalne glumice i glumce, koji se žele uključiti u rad glumačke ekipe da se jave voditelju na tel. 098 955 1145.

Mursko Središće, 22.02.2020.

voditelj – Bojan Bračko

foto – Bojan Bračko, Dražen Srpak