Događanja sljedeći tjedan u sklopu Mjeseca hrvatske knjige u Knjižnici  „Nikola“ Zrinski Čakovec

U ponedjeljak 17.10.2022. u 18 sati na Općem odjelu Knjižnice „Nikola Zrinski” Čakovec održat će se otvorenje izložbe fotografija „ Matulova mater”. Autorice izložbe su Mila Pavlic i Gita Radiković.

Izložba se održava povodom obilježavanja Europske godine mladih te Mjeseca hrvatske knjige koji se ove godine tematski veže na specifična obilježja današnjih mladih – mobitel u ruci te ekološka osviještenost.

Mila Pavlic, 10 godina, zaljubljenica je u prirodu i fotografiju, odrasta u obitelji povezanoj sa zaštitom danjih leptira livadnih plavaca na Bedekovićevim grabama.

Gita Radiković, 11 godina, autorica je slikovnice „Plavac” objavljene 2021. godine u nakladi Knjižnice i čitaonice Općine Šenkovec, 2021. godine proglašena je najboljom mladom čuvaricom prirode.

Cilj izložbe je senzibiliziranje javnosti, posebice odraslih ljudi, o važnosti zaštite ekosustava u kojem živimo te zaštita leptira i njihovih staništa na području Međimurske županije.

Uz otvorenje izložbe na Općem odjelu istovremeno će se održati radionica o fazama životnog ciklusa leptira livadnih plavaca te predstavljanje filma „Njihov mali svijet” autorice Željke Kadi.

Izložba se može razgledati u radno vrijeme knjižnice do 15. 11.2022. godine.

U utorak,18.10.2022. u 19 sati u Knjižnici „Nikola Zrinski” Čakovec održat će se književna večer s autoricom Marilenom Dužman, popularnom autoricom hrvatskih ljubavnih romana.

Marilena Dužman je književnica, diplomirana ekonomistica, majka dvoje djece, koja živi i radi u Ližnjanu, malom mjestu na jugoistoku Istre.

Autorica je devet romana : „Mrtav, a gladan”, „Gdje mi je psihijatrica?”,”Opsidijan”, „Razgovori s ginekologom”, „Slobodan pad”, „Skriveno srce”, „Hladno srce”, „Haker”, a njena najnovija knjiga joj je „Momina knjiga recepata”.

  1. godine dobila je nagradu za osobite uspjehe i postignuća u književnoj umjetnosti te promociji Ližnjana i ližnjanskog govora u svojim književnim djelima koje joj je dodijelila Općina Ližnjan.

Gordana Vidović