Izložba Zlatana Pinteka u zgradi Scheier

 

U utorak, 14. srpnja 2020. godine u 18 sati dođite na otvorenje izložbe instalacije „Amor omnia vincit“ varaždinskog autora Zlatana Pinteka koja će posjetitelje uvesti u umjetnički prikaz i priču o umjetnikovoj djedovskoj kući. Izložbu će na otvorenju predstaviti upraviteljica zgrade Scheier, Kristina Pongrac, i umjetnik, autor izložbe, Zlatan Pintek.

Ovaj društveno-kulturni i umjetnički program jedan je od 20 ovogodišnjih programa u sklopu projekta Nove prakse-sudioničko upravljanje zgradom Scheier. Iako programi u sklopu projekta i dalje idu online formatu, ova izložba bit će održana u fizičkom prostoru zgrade pridržavajući se svih mjera preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite. Posjetitelji su dužni održavati razmak od 2 metra, a dodirivanje instalacije nije dozvoljeno.

Akademski umjetnik Zlatan Pintek iz Varaždina dosad je izlagao na više skupnih i samostalnih izložbi kod nas i u inozemstvu. Radio je kao likovni suradnik na predstavi “Glasi iz planina”u režiji Renea Medvešeka (ZKM),na obnovi fresaka BDM Višnjica s Antom Jerkovićem, vanjski je suradnik udruge ZMAG,Vukomerić te je dobitnik raznih priznanja i pohvalnica za svoj rad (LUV Varaždin,Volosko Mandrać, Galerija Dubrave kraj Brčkog..).

Autor ovu izložbu, na kojoj će posjetitelji moći vidjeti njegovu instalaciju “Amor omnia vincit”, opisuje riječima:

Instalacija “Amor omnia vincit” priča je o vlastitoj djedovskoj kući, koja je pod teretom vremena napuštena, oronula i srušena. Njenu građu (grede, prozori, vrata, razni predmeti, panjevi…) slažem u instalaciju uz vlastitu intervenciju bojom, znakom i šifrom. Iznova spojen materijal nudi novi život, ali isto tako pokazuje ranjivo postojanje pojedinca. Transfiguracija usmrćenog, upropaštenog, odbačenog, gotovo sakralna moć pretvorbe.

Uz baštinjenje umjetnosti 20.st., brišem granice među žanrovima, na granici prepoznatljivosti i apstrakcije, rubovi dobivaju na važnosti. Iskazujem protivljenje olakoj civilizaciji bacanja i moralu lakog odbacivanja. Naizgled trošno pretvoriti u nepotrošivo… Materija mojih djela materija je povijesti mog vlastitog života. U tim predmetima, lirskim putopisima, drvima, žicama, olupinama nešto je veoma obvezujuće. Nešto pred čime samo čista savjest može biti čista.

Izložba „Amor omnia vincit“ bit će otvorena od 14. do 23. srpnja 2020., a vrata zgrade Scheier otvorena su od ponedjeljka do petka od 9 do 14 sati.

Svi zainteresirani su pozvani da sudjeluju i posjete programe, a novosti i sve dodatne informacije o aktivnostima na projektu Nove prakse mogu pronaći na web stranici scheier.hr te na društvenim mrežama projekta (Facebook, Instagram). Ulaz na sve programe je besplatan.

Društveno-kulturni i umjetnički programi organiziraju se u sklopu projekta Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier koji provodi Platforma za Društveni centar Čakovec u partnerstvu s Međimurskom županijom, a financira ga Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. (natječaj Kultura u centru) u 100% iznosu od 2.499.436,82 kn. Trajanje projekta je 24 mjeseci, a završava zaključno s 29. listopadom 2020. godine.

Valentina Nedeljko,

Koordinatorica edukacija, događanja i studijskih posjeta

Platforma za Društveni centar Čakovec

Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier