DO KOLOVOZA BIT ĆE ZAVRŠEN CENTAR ZA KULTURU

Projekt adaptacije Centra za kulturu Mursko Središće uvršten je u višegodišnje planove razvoja kulturnih djelatnosti Grada Mursko Središće. Nedostatkom primjerenog prostora i dvorane za udruge i održavanje niz tradicijskih manifestacija i događaja u Murskom Središću grad se susretao sa niz problema, te se nije moglo zadovoljiti urbane i kulturne potrebe građana, udruga i svih sudionika kulturnog života. Da Ministarstvo kulture podupire razvoj investicijskih projekta u Gradu Mursko Središće, dokazuje i brojka od 2.600.000,00 kuna što je ministarstvo od 2012. godine pa do danas uložilo u adaptaciju Centra za kulturu, a Međimurska županija 200.000,00 kuna, dok ukupna vrijednost investicije iznosi preko 8 milijuna kuna. Posljednja faza adaptacije obuhvaća građevinsko obrtničke radove, opremanje interijera zgrade; uređenje izvođačke garderobe i predprostora, uređenje gledališta i pozornice, termotehničke instalacije, elektroinstalacije, vatrodojava, uređenje okoliša ispred istočnog i sjevernog dijela zgrade.

01

„Svi vi koji ste danas ovdje, bili ste nositelji nekadašnjeg kina „Rudar“, očuvali ste kulturni život u gradu kroz ovih 13 godina kada je grad bio bez Centra za kulturu i zato vam veliko hvala. Otvorenjem Centra za kulturu vjerujemo da će se građani sve više aktivnije uključivati u kulturni život grad i nadalje poticati očuvanje kulturne baštine“ istaknuo je gradonačelnik Dražen Srpak predstavnicima udruga, javnih institucija. Današnjim potpisom ugovora započinje završna faza rekonstrukcije Centra za kulturu vrijedna 4 milijuna kuna. Ministarstvo kulture putem natječaja osiguralo je za grad 1.300.000,00 kuna, dok je ostatak sredstava osigurano u proračunu grada.

02

Otvorenjem centra za kulturu, a očekivani početak otvorenja centra za kulturu je kolovoz 2017. godine, kulturni život u Gradu Mursko Središće dobiti će sasvim novi oblik. Centar za kulturu biti će središnja institucija obrazovanih, kulturnih i umjetničkih programa, a ujedno i mjesto susreta i koordinacije najrazličitijih kulturnih inicijativa. Gradonačelnik je u svom govoru istaknuo da je uvjeren da će nakon otvorenja Centra za kulturu, svaki tjedan u centru održati kulturno zabavni program, jer grad ima bogatstvo udruga koje to mogu realizirati, jer su građani itekako željni kulturnog života.

03

Predstavnici udruga i javnih institucija izrazili su veliko zadovoljstvo realizacijom projekta, te zahvalili gradonačelniku na trudu i zalaganju da se „hram kulture“ očuva i dovede u stanje koje će biti na ponos svim udrugama i građanima ovoga grada.

04

„Ovo je velika stvar, veliki događaj za sve nas koji smo dugo radili po pitanju kulture. Posebno me veseli kao voditeljicu zbora i Vokalne skupine „Ftičice“,a i u ime cijelog KUD „Mura“ što će se Centar za kulturu otvoriti baš ove godine kada KUD „Mura“ obilježava 20. godina rada. Svi zapravo čekamo mjesto da prezentiramo ono što radimo dobro i kvalitetno.“ istaknula je bivša ravnateljica Osnovne škole Mursko Središće, a sadašnja voditeljica mješovitog pjevačkog zbora KUD-a „Mura“ i Vokalne skupine „Ftičice“ Marija Trstenjak.

05

Nakon provedenog postupka otvorene javne nabave i odabira najpovoljnijeg ponuđača, protekom žalbenih rokova i rokova mirovanja u multimedijalnoj dvorani u sklopu Centra za kulturu u utorak 25. travnja 2016. godine  gradonačelnik Dražen Srpak i direktor tvrtke Tekeli projekt inženjering Igor Tekeli potpisali su ugovor o izvođenju građevinskih radova na rekonstrukciji zgrade društvene namjene – Centra za kulturu (završna faza).

06

Centar za kulturu će djelovati u smjeru prepoznavanja kulturnih, obrazovnih i umjetničkih programa kao jedan od najvažniji smjernica razvojne strategije koja će se usmjeriti na osnaživanje kulturnog djelovanja i stvaralaštva, djeca i mladi dobiti će prostor za svoje školske i ostale priredbe, a neke udruge i nove prostore.

(GMS, foto A. Jurak)

08