DIMNJAČAR U LENDAVI

Monokomedija „Dimnjačar“ u izvedbi teatra Kerekesh u lendavskom kulturnom domu

 

Dana 26.02.2015. smo bili počašćeni gostovanjem poznatog glumca: Ljubomira Kerekeša, sa monokomedijom »Dimnjačar« koja je izvedena u kulturnom domu u Lendavi. HKD Pomurje je i ovoga puta uspjelo organizirati umjetnički doživljaj za sjećanje. Usprkos tome da je Ljubomir Kerekeš prvak hrvatskog dramskog glumišta sa više od 34 godina karijere, 107 premijernih uloga, 75 glavnih uloga, 23 igrana filma, 15 velikih serija; ostao je jednostavan i pristupačan čovjek sa izrazitim osjećajem za probleme „malih“ ljudi i razumijevanje za nesretne životne istine koje se događaju svuda oko nas. Od prošle godine sva njegova autorska djela možemo pogledati na pozornici novoosnovanog kazališta „Teatar Kerekesh“.

Kao prvak drame HNK glumio je i bio nagrađivan za glavne dramske uloge po romanima Dostojevskog, Shakespearea, Čehova, Krleže i drugih velikih pisaca, ali je radije komediju izabrao kao način izražavanja za autorske tekstove i režiju.

unnamed

  1. Izvedba poznate monodrame »Dimnjačar« do suza je nasmijala gledaoce u lendavskom kulturnom domu. »Mali« čovjek kroz lik dimnjačara Štefa u njegovom monologu na pauzi poslije par gemišta, progovorio je jednostavnim, narodnim jezikom o svojim problemima i razmišljanjima koja se u više segmenata mogu ticati svakoga od nas. Predstava je karakteristična po tome da  pri svakoj izvedbi varira u dužini ovisno o procjeni glumca kako se publika odaziva na nju. Izvodi se od 1992. godine i autor je kod svake izvedbe aktualizira novim improvizacijama u skladu s političkim i društvenim događanjima koja uvijek donose neko novo breme na pleća svih nas i malih i velikih. Frustrirani svakodnevnicom koju nam moćnici kroje, svi se moramo ponekad olakšati i protestirati ispovijedajući svoju osobnu bol.  Komedija poslije koje ostaje pomalo gorak osjećaj i koja nas navede da se zamislimo nad svime što smo prepoznali u »dimnjačaru«, u stvari je vrlo slojevita i kompleksna kao uostalom i sve što Ljubomir Kerekeš radi.

Nadamo se da će lendavska premijera otvoriti put suradnji s teatrom Kerekesh i da ćemo uskoro ponovno moći uživati u maestralnim izvedbama ovog velikog umjetnika.

Tekst: Renata Lugomer-Pohajda, HKD Pomurje

unnamed (1)