DANI KRUHA OBILJEŽENI U SREDIŠĆANSKOJ CRKVI

Dani kruha i dani zahvalnosti za plodove zemlje obilježavaju se svake godine tijekom listopada u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima te drugim ustanovama. Svečanostima Dana kruha, uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha zahvaljujemo Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine kao narod i kao pojedinci bili podareni.

Obilježavanjem Dana kruha pridonosi se potpunijem odgoju i obrazovanju za zaštitu okoliša, očuvanju biološke raznolikosti, podizanje svijesti o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani, a temelji se na izgrađivanju pozitivnih stavova emocionalnog odnosa djeteta i učenika sa prirodom. U školskim prostorima postavljaju se izložbe plodova zemlje užeg zavičaja, različitog sjemena, te starih alata koji su se koristili u obradi zemlje i pripremi kruha.

Nakon izložbe i priredbe koja je održana u OŠ Mursko Središće učenici su sa svojim vjeroučiteljima i učiteljima posjetili središćansku crkvu Svetog Ladislava i Kraljice Marije gdje su se zahvalili Bogu na svim dobročinstvima sa molitvom i predstavom, zajedno sa župnikom Tomislavom Antekolovićem.

(tekst i foto Anđelko Jurak)

02

03

04

05

06

07