1. nedjelja Adventa ili Došašća – Svijetli put prema rođendanu Spasitelja svega svijeta

Posljednja nedjelja ovogodišnjg studenog je kod Kršćana i poglavito kod Katolika 1. nedjelja Adventa ili Došašća. Ovo je pobožno vrijeme u kojemu se kršćanim pripremamo za najljepši blagdan prepun ljubavi-Božić.

U cijelom kršćanskom svijetu, a poglavito u Crkvi u Hrvata današnji dan započeo je Svetom misom Zornicom koja je za svakog vjernika nešto posebno, nešto sveto i tako puno snage za krenuti prema svetkovini i rođendanu Spasitelja svega svijeta, Gospodina Isusa Krista 25. prosinca.

Pred početak euhristijskog slavlja na adventskom vijencu zapali se prva od četiri svijeća koja označava svijetlost koje je sam Isus Krist ( ja sam svijetlo, tko ide za mnom zalutati neće nikada…).

Po dolasku iz crkve vjernici u svojim domovima, kućama i stanovima na svojem Adventskom vijencu zapale 1. od 4 svijeća na svojem Adventskom vijencu. Kao što smo učinili i mi na našem vjencu spletenom od drevnog i časnog cedra (na slici), kojeg je stvorila umjetnica i najbolja međimurska i središćanska cvjećarica Ivana Rob ( Zlatno odličje na FLORARTU….).

Cmreki v snegu spiju

Iskustva mnogih govore kako im je upravo 1. nedjelja Adventa ili Došašća i njljepši dio godine i samog predbožićnog vremena. Niti ove epidemiološke mjere koje su tako nesretno uperene na pobožan hrvatski puk ne može pokvariti radosti UOČNICE pred Božić. Jer, ovo je vrijeme tako snažne vjere i ljubavi prema Bogu i prema bližnjima da ga niti sve sile zla ne mogu pokvariti. Osobito je to izraženo u Međimurju, toj snažnoj utvrdnici Kristove vjere. I stoga se Njegov skori dolazak tu tako radosno očekuje.

Upravo su Međimurci svoje najljepše pjesme podarili Božiću i njegovom svijetlom i svetom simbolu Isusu Kristu 25. prosinca kada ga zovu: ‘Dođi k nama u naš svijet pa makar Ti se na putu našlo tisuće pandemija’. Našim dragim čitateljima poklanjamu zasigurno najljepšu hrvatsku božićnu pjesmu koju je napisao slavni i najveći pjesnik ovakvih pjesama Miroslav Vuk – Croata.

Cmreki v snegu spiju

 

Cmreki v snegu spiju

ftičic čuti ni.

K nama pod strehu dojdi

mali Jezuš ti.

 

Srce je betežno

vu njem sreće ni.

Zvračiti ga moreš

mali Jezuš ti.

 

Sveta noč je tiha

mali Jezuš spi.

V našu hižu dojdi

čekamo te mi.

 

A tek kada ovu pjesmu čujete u Župnoj crkvi u Murskom Središću u izvođenju Mješovitog župnog zbora pod ravnanjem Danice Sabo općinjeni budete svm milosrdnom blagošću.Do Badnjaka svako jutro u 6. uri služi se Sveta misa Zornica, a svake slijedeće nedjelje pali se svka slijedeća svijeća. I još nešto. Ako do sada dok ovo čitate niste zapalili svijeću na svojem Adventskom vijencu, to možete učiniti tijekom cijelog dana. Jer, istina koju slijedimo od očeva i praočeva naših govori: ‘ Bolje je svijeće adventsku upaliti dan kasnije nego dan ranije’. A tako je i s imendanima i rođendanima, njih ne slaviti prije, nego poslije.

(tekst i foto: Stjepan Mesarić)