DAN HRVATSKE KULTURE U LENDAVI

Tradicionalni 7. Dan hrvatske kulture u Lendavi svake godine donese nešto novo i zanimljivo. Cjelodnevna priredba ujutro je započela kazališnom predstavom za najmlađe A tko si ti kazališne družine Pinklec iz Čakovca. Predstava je bila dobro posjećena, a organizirano su je posjetili i učenici koji uče hrvatski jezik u lendavskoj osnovnoj školi zajedno sa svojim učiteljem Marijom Malkočem.
Uz Dan hrvatske kulture, novost je i dan otvorenih vrata Hrvatskog doma u Lendavi gdje su pozvani svi oni koji žele doći i vidjeti kojim se aktivnostima bavi Hrvatsko kulturno društvo Pomurje.
Ove su nas godine posjetile veleposlanica Republike Hrvatske u Sloveniji gospođa Vesna Terzić te predstavnica Državnog ureda za Hrvate izvan RH gospođa Dubravka Severinski.  Upoznali smo ih s kulturno-povijesnim i turističkim značajkama lendavskog kraja te je bio organiziran službeni prijem u Gradskoj vijećnici Općine Lendava kod lendavskog župana, gospodina Antuna Balažeka.
U Hrvatskom domu bio je upriličen susret veleposlanice Vesne Terzić te predstavnice Državnog ureda za Hrvate izvan RH Dubravke Severinski  sa članovima Hrvatskog kulturnog društva Pomurje koji je protekao u interesantnom razgovoru.
Sama priredba Dan hrvatske kulture u Lendavi odvijala se u Kulturnom domu Lendava. Ove se godine predstavila Varaždinska županija. Na početku je u auli Kulturnog doma direktorica Turističke zajednice Varaždinske županije gđa Elizabeta Dolenec predstavila turističke znamenitosti Varaždinske županije (Trakoščan, Ludbreg,Varaždinske Toplice, Novi Marof i naravno Varaždin) i pozvala lendavčane te prekmurce u posjet županiji. Članice zadruge Lepoglavska čipka predstavile su povijest i način izrade lepoglavske čipke te su postavile prigodnu izložbu orginalnih čipkarskih radova.
Središnja kulturna priredba, Folklorni koncert Kulturno umjetničkog društva Ježek iz Beretinca održala se u velikoj dvorani Kulturnog doma Lendava, a pjevačkim su zborom, glazbenim, tamburaškim i plesnim izvedbama predstavili  hrvatske folklore Zagorja, Međimurja, Prigorja, Slavonije i Dalmacije.
Najveća vrlina KUD-a Ježek je mladost i zajedništvo, a posebno treba istaknuti glasovne mogućnosti i predivne izvedbe pjesama djevojačke pjevačke skupine te tamburaške koncertne izvedbe beretinskih mladih tamburaša, nagrađivanih na državnim tamburaškim natjecanjima. Tri folklorne koreografije izveli su mladi simpatični rasplesani folkloraši i dobili zasluženi veliki pljesak znalačke publike u dobro popunjenoj dvorani lendavskog Kulturnog doma. Predsjedniku KUD-a Ježek iz Beretinca gospodinu Iliji Fioku u ime Hrvatskog kulturnog društva Pomurje zahvalio se predsjednik HKDP-a Đanino Kutnjak, a nakon izmjene prigodnih poklona uslijedio je i poziv u Beretinec.
Svi prisutni pozvani su na sljedeći Dan hrvatske kulture vezan uz 10. godina rada i postojanja Hrvatskog kulturnog društva Pomurje. Svečanost je nastavljena uz prigodni domjenak u auli Kulturnog doma duboko u noć.

 

                                                                                Tekst: Đanino Kutnjak