ČOVJEK JE VINOGRAD BOŽJI

Uz 22. siječnja, blagdan njihova zaštitnika svetog Vinka, vinari i vinogradari euharistijskim slavljem u župnoj crkvi Svetog Nikole biskupa u Čakovcu izrekli su zahvalu Bogu za darove i plodove vinograda koje su ove jeseni ubrali i pospremili u svoje podrume. Misu na kojoj se okupio velik broj vjernika, vinogradara, članova Udruge Hortus Croatiae predvođene predsjednikom Zdravkom Dvanajščakom te Društva vinara i vinograda Klub Vinoljub iz Nedelišća uz predsjednika Milivoja Kossija, predvodio je gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu i župnik župe svetog Nikole biskupa fra Željko Železnjak.

Kao što se vinogradar raduje grozdu koji je dar Božji i dar ruku vinogradara, tako se čovjek treba radovati što je i on nekome dar Božji, naglašeno je u propovijedi, uz usporedbu vinograda sa svakim čovjekom kojeg treba njegovati, razvijati i tek tada uživati u rezultatima. Zanimljivo je da crkva sv. Nikole čuva moći ovog đakona i mučenika uz kojega se u našem narodu povezuje početak radova u vinogradu, koje su u Međimurje donesene 1774. godine. Stoga su se vinari i vinogradari uz obraćanje Bogu da im bude pomoć u njihovom predanom radu, ujedno poklonili moćima, odnosno materijalnim ostacima zemaljskog života sv. Vinka.

Tom je prigodom blagoslovljen alat koji vinogradari i vinari koriste tijekom proizvodne godine, kako bi urod, uz Božju pomoć, bio što bolji. U tome im je pomogao i župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenikom Zoranom Vidovićem, koji je pritom naglasio kako moramo cijeniti bogatstvo koje imamo u ovom vinorodnom području te se radovati svakom vinskom plodu koji odnjeguju međimurski vinari. Uz Božju pomoć bit će pogodnog vremena i dobre berbe, a u konačnici i kvalitetnog vina, naglasio je župan. Nakon svete mise uslijedilo je kraće druženje na kojem su vinari priredili degustaciju svojih vrhunskih vina.

(Mateja Gošćiej, http://medjimurska-zupanija.hr/home)