Članovi KUD-a „Mura“ Mursko Središće  posjetili Vukovar

Članovi Kulturno umjetničkog društva „Mura“ ovog su  vikenda posjetili Vukovar, simbol obrane i stradanja Hrvatske u Domovinskom ratu. Obišli su  mjesta sjećanja: Vukovarska bolnica 1991., Ovčara – Spomen-dom i Masovna grobnica, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Središnji križ na ušću luke u Dunav,  te Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva, s kojeg se pruža veličanstveni prizor Vukovara i Dunava.

Na povratku prema Međimurju posjetili smo Đakovo, katedralu Sv. Petra koja svojom ljepotom nikog ne ostavlja ravnodušnim. Đakovačka katedrala ili „stolna crkva” kako ju je nazivao njezin graditelj Josip Juraj Strossmayer, čovjek koji je uz nju vezan kao svoje najvažnije životno djelo, sagrađena je između 1866. i 1882. godine. Kako je Kud „Mura“ 2005. godine sudjelovao na Đakovačkim vezovima, ovo je bila prilika da se obnove uspomene.

Za kraj puta organizirana je večera u Otrovancu u „Zlatnom klasu“ gdje smo uz ples i pjesmu priveli izlet kraju i krenuli do našeg grada. Umorni i zadovoljni, ispunjeni emocijama, zaključili smo da je ovakva vrsta druženja motivirajuća i korisna za sve članove društva jer nam to daje snagu i volju za daljnje aktivnosti.

(tekst i foto: Vesna Horvat)