Čiča miča, počinje nam priča – program Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Mursko Središće

15. listopada označilo je početak još jednog Mjeseca hrvatske knjige, koja se već 23 godine održava diljem Lijepe naše. Ova godina je proglašena od strane Europske komisije Europskom godinom kulturne baštine, stoga nije iznenađujuće što je i ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige obilježen posebnom pažnjom upravo prema našoj bogatoj, ali nažalost i ponekad pomalo zaboravljenoj, baštini.

Kako bi se suprotstavila upravo tom zaboravu tradicionalnih vrednota, Gradska knjižnica i čitaonica Murskoga Središća osmislila je program kojemu je cilj prikazati aspekte života, kulture i običaja kako Međimurskoga kraja općenito, tako i Murskoga Središća specifično.

Ovogodišnji program sastoji se od niza događanja, a namijenjen je svim uzrastima, od najmlađe djece, pa do naših najstarijih sugrađana.

PROGRAM

I ja sam član knjižnice – besplatna članarina do kraja 2018. za nove korisnike i besplatan povrat zaboravljenih knjiga (15.10.-15.11.)

Do baštine na krilima mašte – sudjelovanje u nacionalnom kvizu za poticanje čitanja u suradnji sa Školskom knjižnicom Mursko Središće (22.10.)

Čiča Mića, počinje nam priča – čitaonica i radionica za  bebe i djecu vrtićke dobi u suradnji s Udrugom Serjojnske mame i bebe (16.10. i 13.11. u 17:30 sati)

Kaj si rekel? – literarna radionica s gostom iznenađenja (3.11. u 11 sati)

Danas ti čitam – organizirano čitanje na različitim mjestima u Gradu u suradnji s Društvom “Naša djeca” Mursko Središće 

Negda i ve – parlaonica i izložba (studeni)

Poculica – radionica za odrasle s gostom iznenađenja (14.11. u 17 sati)

Naš mali Kaj –  svečano otvorenje izložbe u prostorima knjižnice  – OŠ Mursko Središće  (15.11. u 13:30)

U utorak 16.10. održan je i prvi događaj ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige, Čiča Mića, počinje nam priča, u kojoj su sudjelovala djeca vrtićke dobi i njihove mame  te pokoji hrabri tata. Kako bi se prisjetili kako su se zabavljala djeca u nekadašnje doba, u sklopu ovog događanja izrađivale su se lutke na kuhačama na tradicionalan način. Smijeh i radost djece, ali i roditelja, kao i vrijeme provedeno u zajedništvu, u takvoj igri i aktivnosti koja svoje sudionike zbližava, dokaz su kako i u današnje doba možemo naći itekakvu korist i pouku od naših starih.

Posebno valja spomenuti nadolazeći događaj “Danas ti čitam”, organiziran u suradnji s Društvom “Naša djeca” Mursko Središće. 23. listopada će se čitati,uz igru igrokaze, na raznim lokacijama Grada kao što su dom za starije i nemoćne, ambulanta, šetnica, trg, okno naftaštva, škola itd. Posebnost leži u tome što će čitanje biti na međimurskom narječju, a sadržajno će se osvrnuti na lokalnu pisanu baštinu, kao i na povijesno primarnu djelatnost našega kraja, što je naravno – rudarstvo.

Gradska knjižnica i čitaonica Mursko Središće