Centar za posjetitelje Žabnik – preporuka za vikend izlet

U naselju Žabnik, koji se nalazi na području Općine Sveti Martin na Muri u sklopu mlinarskog „grunta“ nalazi se Mlin na Muri, skela, Mlinarska kuća te veoma zanimljiva etnografska zbirka „Jen den v živleju mlinara Franca Žalara“.

Etnografska zbirka prikazana je kroz interaktivni postav, spoj multimedije i klasičnog postava. Ona priča priču o jednom danu mlinara od praskozorja do kasnog predvečerja, starom zanatu mlinarenju te o životu mlinara, kao i o životu uz rijeku Muru.

U bogato mursko mlinarsko područje uvest će vas 3D film koji prikazuje s kakvim se razmišljanjima i događajima susretao jedan mlinar budeći se još za mraka kako bi na vrijeme obavio svoje dužnosti.

Djelomično s mislima jednog mlinara istražite sve o Muri i njezinu sastavu, njezinim stanovnicima te biljnom svijetu. Možete dotaknuti žitarice, pomirisati te samljeti žito.

Možete istražiti vrste žitarica u zbirci, poslušati međimurske „popevke“ i upoznati pomoću 3D naočala tko je to Murska dekla. Imate li pitanja o životu uz Muru, zbirka će na njih odgovoriti na veoma zanimljiv i specifičan način. Uz sve to ćete se dobro zabaviti i naučiti različite zanimljivosti o našem kraju.

Dio zbirke „Jen den v živleju mlinara Franca Žalara“ je i podna projekcija koja stvara osjećaj šetnje po plićaku rijeke.

Laganim korakom možete probati uloviti neku od ribica te skakutajući po lopočima zabaviti se bez obzira na godine.

Etnografska zbirka svojom posebnošću privlači sve dobne skupine, od male djece pa sve do umirovljenika koji se posjetom zbirci prisjećaju svoje mladosti.

Prolaskom kroz zbirku posjetitelji dolaze do zanimljivog prikaza najbitnijeg proizvoda u životu jednog mlinara – kruha našeg svagdašnjeg. Etnografska zbirka svakim svojim kutkom zove posjetitelje da je istraže te da se podsjete o prošlosti mlinarenja ili jednostavno nauče i saznaju kako se nekada živjelo na veoma interaktivan način.

Ukoliko vam nedostaje ideja za vikend izlete, Centar za posjetitelje Žabnik idealna je lokacija za posjet.

Radno vrijeme Centra je radnim danom 07-15h, a vikendom 10-12h i 15-17h.

Dobrodošli ste u Sveti Martin na Muri, destinaciju aktivnog odmora i kvalitetnog življenja.

David Novinščak, mag. oec.

TZ Sveti Martin na Muri