Bravo mladosti pod križem svetim

Od ulaza umjetnika na scenu do pozdravnog usklika BRAVO MLADOSTI iz publike, Mješoviti zbor i muški vokalni ansambl HKUU Sveti Martin impresionirao je svakom sekundom nastupa u CZK Rudar. Svjedočila je tome preispunjena dvorana u kojoj se godinama i godinama nije na scenu popelo toliko mladih ljudi iz naše ili neke susjedne župe, još manje i rijeđe pred Uskrs. Korizmeni koncert “Križu svetom” dogodio se u smiraj ugodnog nedjeljnog dana, na samu Cvjetnicu, u duhovnom ozračju koje je doista istinska rijetkost na sjeveru lijepe naše.

Nepravedno bi bilo posebno naglašavanje samo nekog solista, pjevnog naslova ili vizualnog detalja, pravednije je i objektivnije naglasiti suštinske vrijednosti koje su se na sceni “i z meseca vidle”. Prije svega riječ je o velikom broju djevojaka i mladića u zboru, o broju koji je bez povećih novčanih sredstava danas teško okupiti na probama, još teže ako ih se zove u imenu križa. Jako se čula i vidjela umjetnička skromnost i radost. Mladost je, pjevajući Gospodinu, doslovno cvala na sceni pa ne čudi da se poneko oko ispunilo suzom. Itekako se vidio, osjećao i čuo znalački dramaturški koncept koncerta, pri čemu treba istaknuti i dostojanstvenu naraciju Ađelke Klemenčić kojom je koncertna večer bila premrežena.

Iako je svaki dio koncerta bio pažljivo doziran, sjajno praćen na glasoviru, a još dojmljivije odpjevan, minuta iz završnice sjećati ćemo se dok nas pamćenje bude služilo. Ispunile su ih duboko dirljive riječi molitve za Božji mir fra Mate Bašića, molitve za mir u svakome od nas, mir u našoj zajednici, ratom razaranoj Ukrajini i svim nemirnim meridijanima i paralelama svijeta, nadvisio ih je zadivljujuće nježan i osjećajan zapjev Mozartove teme “Dona nobis pacem” i možda ono najljepše – način na koji je maestro Dominik Padarić ravnao zborom i način na koji, pripremajući zbor za izlazak pred Gospodina i publiku, Dominik s mladima iz svetomartinskog zbora mijenja svijet.

Tekst: Ivan Goričanec

Foto: Tin Tomanić