BOŽIDAR ROB NASTAVLJA S IZRADOM UNIKATNIH PREDMETA KOJE SU KORISTILI NAŠI STARI

O Božidaru Robu iz Murskog Središća već smo u nekoliko navrata pisali, no kako on iz dana u dan  izrađuje nove vjerne i unikatne replike starih alata, starih kola, glazbala, brodova, plugova, grablji, lopati, srpova i dr., ovaj put donosimo pregled nekih novih radova.

05

Ovaj samozatajni umjetnik sve to izrađuje iz drveta koristeći samo svoj mali džepni nožić, kusturicu, a pripomaže se sjekirom i pilom. Moderne alate nema niti bi ih, kako kaže, koristio. Dovoljno mu je ono što ima uza sebe pa se u tome vidi ljepota i čar njegovih djela. Božo se bavi glazbom i to ga je ponukalo da počne izrađivati replike starih glazbala te je izradio nekoliko tamburica i gitara pa čak i jedan kontrabas kao i drvene cimbule. Svira gitaru i još nekoliko instrumenata, a najnoviji koji je ručno izradio, ponosno nam je pokazivao. Sva ta glazbala imaju izvanredan zvuk u što smo se i sami uvjerili kada nam je odsvirao nekoliko pjesama.

01

Batonov Božo, kako ga još ljudi zovu, svoja djela za sada ne prodaje niti ih je bilo gdje izlagao. Sve to radi za sebe i svoju dušu, no nikada se ne zna. Možda ga netko „nemoralnom ponudom“ uvjeri da se od nekih rastane pa će u tom slučaju morati krenuti u izradu još jednog unikatnog predmeta za koje mlađa generacija nije nikada čula.

(rt, foto Anđelko Jurak)

02

03

04

07

06