Božićno – novogodišnji susret biskupa Radoša s roditeljima petero i više djece s područja Varaždinske biskupije

Mons. Bože Radoš, varaždinski biskup, susreo se s roditeljima petero i više djece s područja Varaždinske biskupije, u subotu 4. siječnja 2020. godine u dvorani Pastoralnog centra u Varaždinu. Tradicionalni je to božićno-novogodišnji susret u organizaciji Caritasa Varaždinske biskupije nakon kojeg je organizirana i podjela obiteljskih paketa.

Na početku ovog susreta sve okupljene najprije je pozdravio i dobrodošlicu poželio ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije gospodin Ante Šola. Istaknuo je kako se ovakvim susretima nastoji roditelje petero i više djece ohrabriti i dati im podršku te zamolio oca biskupa da ovog puta bude on taj koji će im riječi ohrabrenja i uputiti.

Biskup Radoš je najprije okupljenima čestitao Božić i poželio svako dobro u novoj godini, a zatim podsjetio i kako je Božić blagdan obitelji i to zato što je Bog došao kroz kuću, obitelj, utrobu majke, kao što dolazi i svaki čovjek.

Prisutnim roditeljima biskup je nastojao posvjestiti i kako je Bog u njih imao povjerenja te ih nagradio životom te da, svatko tko prima život, već surađuje s Bogom.

Nadalje, govorio je i o daru vjere kao i o iznimnoj važnosti zajedničke obiteljske molitve te kako se to dvoje u našim životima isprepliće.

– Ukoliko  imamo ljubav roditelja, ukoliko osjećamo da su oni vjernici, da se s povjerenjem obraćaju Bogu, tada će dijete naučiti jezik molitve koji će za njega biti jezik koji je potreban za stabilan razvoj i život. Zato bih vam htio staviti na dušu neka se u vašim kućama molitva čuje. Da okupite svoju obitelj i da se znate zajedno pomoliti. Oni koji se zajedno u kući mole, poslije molitve će ljepše razgovarati međusobno. Ukoliko vam je teško razgovarati međusobno zbog neke poteškoće, ili ljutnje, ili nečega što stoji kao teret u vašoj duši – pomolite se. Vjerujte da će Bog naći pravu riječ i da će otvoriti uho onog drugog da možete međusobno lijepo razgovarati. Oni koji razgovaraju s Bogom, znaju i međusobno lijepo razgovarati. Molitva je put za pravu međusobnu komunikaciju. – naglasio je prisutnima mons. Radoš.

Poručio je još i kako ona osoba koja razgovara s Bogom ima snagu i povjerenje da će Bog u svakoj, pa i onoj najgoroj situaciji poput bolesti djeteta, uvijek providjeti ono što je potrebno te će Bog biti onaj koji će uvijek davati snage za dalje. Istaknuo je, zatim, i važnost molitve kod obiteljskog stola da, ono što je na stolu po našim rukama, pa i našim žuljevima, sve je to Božji dar te znak međusobnog zajedništva i ljubavi koju u tom trenutku želimo podijeliti.

Poželio je biskup svima da, osobito u ove dane, ali i inače, nađu vremena za zajedničku obiteljsku molitvu.

– Vjerujte da će vas ona povezati i stvarati dodatnu intimu vaše kuće, vaše obitelji, usmjeravat će vaše odnose i dat će vam uvijek pravu riječ da možete međusobno razgovarati.  – poručio je biskup Radoš dodavši, na kraju, neka Gospodina stave u središte života, neka svakodnevno zahvaljuju Gospodinu i kroz zahvalu otvaraju prostor svoje duše da im Bog može još više dati i darovati: najprije samog Sebe, a onda će po Sebi darovati i puno drugoga što je dio Božjega života, dio bogatstva koje jedino Bog može dati.
Nakon ovog prvog dijela susreta, okupljeni su se uputili u Caritasov centar na Banfici gdje su preuzeli svoje obiteljske pakete.

(Iva Kuzmić, Varaždinska biskupija, foto: VŽ biskupija, Anđelko Jurak)