BOŽIĆNI KONCERT U LENDAVI – PREDSTAVIO SE GRAD PRELOG

U lendavskoj crkvi Sv.Katarine održana je tradicionalna priredba desetu godinu zaredom,dolazak autobusa iz Preloga sa pedesetak članica dvaju preločkih zborova obečavao je glazbeni doživljaj.
Prije svete mise gosti iz Preloga razgledali su crkvu,župni dvor, nove orgulje i novoobnovljeni barokni oltar. Misno slavlje predvodio je prečasni župnik iz Preloga Antun Hoblaj u prisustvu domačeg župnika Martina Dolamiča u prepunoj crkvi na redovnoj subotnjoj misi za dijecu i obitelji.

kon 2

Za vrijeme mise u doslovno se orila pjesma sa kora crkve oba preločka zbora veličajući adventnim i prigodnim pjesmama misno slavlje.U znakovitoj,nadahnuto poučnoj propovjedi prečasni župnik Antun Hoblaj ukazao je na zajedništvo u obitelji i među narodima.
Nakon mise zborovi su se premjestili sa kora i započeli sa koncertom ispred oltara crkve.
Voditelj programa Željko Sokač predstavio je Grad Prelog te prisutne zborove,prvi se je predstavio Pjevački zbor Grada Preloga sa nekoliko međimurskih pjesama.
Gospođa Ivanka Novak iz Književnog kruga Prelog recitacijom »Slike mog grada«provela nas je kroz sve znamenitosti i događanja u Prelogu.
Ženski pjevački zbor Udruge umirovljenika Grada Preloga predstavio se je sad dvije poznate međimurske pjesme »Međimurje kak si lepo zeleno« i »Mura,Mura«,kroz interpletaciju osjetio se je osječaj pripadnosti i velika ljubav do rodnog zavičaja.

kon 3

Recitacija gospođe Marije Bermanec na kajkavskom narječju sjetno nas je vratila u sretne dane bezbrižnog i veslog djetnstva koje je nažalost prošlo.
U drugom dijelu koncerta koji je bio posvečen adventnim i božićnim pjesmama oba zbora pokazala su krasne glasovne mogučnosti, dobru uvježbanost te radost pjevanja pod umjetničkim vodstvom voditeljice oba zbora gospođe Ljubice Crnčec i orgoljaškom pratnjom Tene Glavak.
Prigodnom izmjenom poklona,nekoliko riječi pozdrava u ime organizatora Hrvatskog kulturnog društva Pomurje uputio je predsjednik društva Đanino Kutnjak koji se je zahvalio svojim priločancima na dolasku u Lendavu,poklonjenoj svetoj misi te prekrasnim koncertom koji je maloj  hrvatskoj zajednici u Prekmurju donio puno radosti,veselja i ponosa u predblagdansko vrijeme.

kon 4

Nakon priedbe nastavilo se je druženje u dvorani župnog dvora,na početku sve prisutne, nastupajuče,goste uzvanike te članove Hrvatskog kulturnog društva Pomurje pozdravio je u ime Občine Lendava zamjenik lendavskog župana Stanislav Gjerkeš ,te Željko Sokač u ime Grada Preloga.
Prisustvo članica dvaju zborova te fokloraša HKD Pomurje prijateljsko druženje nije moglo završti drugačje nego prigodnim pjesmama.

Tekst:Đanino Kutnjak

kon 5