BOŽIĆNA ČESTITKA ŽUPNIKA TOMISLAVA ANTEKOLOVIĆA

Ne volimo čekati. Napose u običnoj svakodnevici kad nam se žuri i kad bismo htjeli doći prvi na red, a ispred nas već mnoštvo stoji u redu. Teško nam je kad čekamo nekoga na kolodvoru ili u zračnoj luci, a vlak, autobus ili avion kasni. Ili kad smo u autu, a promet je gotovo stao, a nama se žuri, jer već kasnimo. Sve to unosi nervozu u naš život, ljuti smo i nezadovoljni.

Naprotiv, ima čekanja koja nas ispunjaju posebnim osjećajima i ne unose u nas ljutnju i nezadovoljstvo. Ni vrijeme nam ne prolazi sporo, a niti ga želimo ubrzati. Naprotiv, osjećamo se smireni i radosni. Živimo i koračamo u ritmu vremena čiji nam tempo upravo odgovara. Tada nas čekanje ispunja posebnim raspoloženjem. Takvo je vrijeme došašća koje nas svaki put podsjeća na čekanje i u njemu se nikad ne umaramo niti se zbog toga ljutimo.

Novo je došašće u našem životu. Možda se u njemu neće ništa posebno dogoditi. Nismo ništa planirali. Nemamo nikakvu ideju kako ga provesti. Možda nas to ispunja nekom malodušnošću ili sjetom jer smo to nekoć bolje planirali i ostvarivali. Ne trebamo se zbog toga «gristi» i uzrujavati. To nam može pokvariti i ono naše obično raspoloženje. Nije potrebno nešto izmišljati kako bismo bili originalni ili druge iznenadili svojom domišljatošću. Dovoljno je da ono obično i jednostavno uzmemo ozbiljnije nego inače. Ovo bismo vrijeme mogli provoditi više u društvu s Marijom, našom nebeskom majkom, našom nebeskom majkom. Ona je prva živjela došašće i čekala ga u svojoj svakodnevici. Na kraju joj se dogod ilo nešto neočekivano i tegobno kad je morala pred porod otići s Josipom u Betlehem na popis. I to prihvaća kao dio Božje volje i ugrađuje u svoje predanje u kojemu je rekla: Neka mi bude po riječi tvojoj.

Neka mi bude po riječi tvojoj može biti i naša misao vodilja i naše nutarnje raspoloženje kroz ovo vrijeme. S tom Marijinom velikodušnošću možemo započeti svaki svoj dan i završiti ga propitujući sebe jesmo li kroz dan bili vjerni tom obećanju. Tako ćemo najsigurnije i najvjernije prolaziti kroz došašće. S Marijom prema Božiću i sa Isusom u Novu 2015. Godinu.

Župnik, Tomislav Antekolović

ante 2