Book klubovi za djecu, mlade i odrasle razveselili stanovništvo u Hrvatskoj Kostajnici i susjednim općinama

Na području Hrvatske Kostajnice u tijeku je realizacija EU projekta ‘Knjiga na kotačima’, koji će svim stanovnicima grada te susjednih općina Hrvatska Dubica, Majur i Donji Kukuruzari omogućiti donošenje knjige na kućni prag. U sklopu ovog važnog projekta održavaju se book klubovi za djecu, mlade i odrasle.

Do sada je održano 120 book klub radionica od predviđenih 160. Njih vode posebno obučeni moderatori za umirovljenike i djecu. Zanimljiva događanja održavaju se u osnovnim školama, vrtićima te knjižnicama, kako u Hrvatskoj Kostajnici, tako i Majuru, Donjim Kukuruzarima i Hrvatskoj Dubici.

– Meni su one tete sa knjigama tako simpa, donesu nam puno znanja – rekao je Nemanja (8) iz Osnovne škole Mečenčani, dok je Jasna iz book kluba za starije od 54 godine presretna što ima korisnog sadržaja i za njezinu dob.

– Uvijek otkrijemo novu dobru i zanimljivu knjigu na book klubu, a tu je i neizostavna dobra atmosfera, druženje i zafrkancija – poručila je Jasna.

Ciljna skupina u provođenju projektnih aktivnosti su djeca i mladi do 25 godina, starije osobe iznad 54 godine, nezaposleni, pripadnici nacionalnih manjina te osobe s invaliditetom.

– Book clubovi za djecu puno znače, za malu sredinu kao što je naša. Djeca su uživala u kreativnim radionicama, naučili nešto novo i pritom se dobro zabavili. Nadamo se da ćemo i dalje surađivati i poticati dječju maštu i kreativnost – kazala je Marijana Mikulić, v.d.ravnatelja Narodne knjižnice i čitaonica „Ivo Kozarčanin“, Hrvatska Dubica.

– Radionice za djecu bile su dobro promišljene za dječji uzrast, potičući djecu na aktivnost, govor i stvaralaštvo. Djeca su se veselila dolascima voditeljice radionice jer su uvijek nešto zanimljivo osmišljavali za djecu – dodala je Ivanka Kranjec iz Dječjeg vrtića “Krijesnica”, Hrvatska Kostajnica.

Provedba ovog projekta doprinosi Nacionalnoj strategiji poticanja čitanja te uspostavljanju učinkovitog društvenog okvira za podršku čitanju, razvoj čitalačke pismenosti i poticanje čitatelja na aktivno i kritičko čitanje, povećanje dostupnosti knjiga i drugih čitalačkih materijala u skladu sa Standardima za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj i smjernicama IFLA-e (The International Federation of Library Associations and Institutions).

– U našem razrednom odjelu je održan niz edukativnih i kreativnih radionica, a u okviru Projekta Knjiga na kotačima. Učenici su brzo prihvatili voditeljice radionica i osmišljene aktivnosti. Voditeljice su pažljivo pripremale teme za radionice i otprve su uspostavile kvalitetnu komunikaciju s učenicima. Radionice su strukturirane tako da su sadržavale izmjenu različitih aktivnosti. Zbog toga je svima bilo zabavno i vrijeme je brzo prolazilo. Učenici su imali priliku usvojiti nova znanja te razvijati vještine komunikacije i kreativnost u likovnom i literarnom izražavanju. Nakon svake radionice učenici su izražavali svoje zadovoljstvo i želju za ponovnim susretom – ispričala je učiteljica Lidija Prpić iz Osnovne škole Davorina Trstenjaka, Hrvatska Kostajnica.

Projekt ‘Knjiga na kotačima’ financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda, a nositelj projekta je Gradska knjižnica i čitaonica Milivoja Cvetnića Hrvatska Kostajnica.

 Vladimir  Dujnić