Bogata kulturna jesen i zima u Murskom Središću

Rezime – zabilježeno više posjeta kulturnim događanjima nego Grad Mursko Središće s pripadajućim naseljima ima stanovnika

Grad Mursko Središće u protekle je dvije godine pokrenuo ustanovu koja brine o kulturnom životu grada i s partnerima iz Mađarske uspješno aplicirao dva projekta koji omogućuju značajna sredstva za kulturna događanja, ali i razvoj kulturne baštine. Baš u tom periodu svijet je pogodila pandemija koja je onemogućila okupljanja, a samim time i najviše pogodila upravo kulturni sektor. Uređivanje muzejskih postava i izdavanje knjiga u Murskom Središću moglo se nastaviti, međutim, sav program koji zahtjeva okupljanja bio je odgađan. S vremenom smo nekako naučili živjeti s pandemijom i organizirati događanja u novom normalnom, pa je kroz kolovoz počela i organizacija raznih događanja, kako u centru za kulturu, tako i na ljetnoj pozornici, na pozornici na parkiralištu i u sportskoj dvorani, ovisno već o potrebama programa.

U Murskom Središću počeli su se emitirati najnoviji filmski hitovi, a ostvarena je i dobra suradnja sa školom, vrtićem i ostalim ustanovama, čija su djeca višestruko uživala u različitom programu. Vrhunac posjećenosti bio je u listopadu, prije novog velikog vala pandemije, kada je dvorana centra za kulturu redovito primala i više od 200 posjetitelja, uglavnom na sadržaju za djecu. Kako su pandemijska situacija pogoršala i uvođene su nove mjere, broj posjeta je padao, međutim, kada se sagledaju konačne brojke, one su s obzirom na okolnosti impresivne. Zahvaljujući prekograničnom projektu Cross Cultural Tool Kit, sav je sadržaj za građane bio potpuno besplatan.

U filmskoj umjetnosti uživalo je ukupno 2613 gledatelja na 37 filmskih predstava. Najviše je interesa bilo za dječje filmove, no velike su brojke zabilježene i na filmovima za odrasle, poput Dine ili najnovijeg James Bonda. Organizirano je 13 različitih koncerata koje je pohodilo ukupno 2515 posjetitelja, pri čemu najviše njih koncerte velikih glazbenih diva Tereze Kesovije i Zorice Kondže. Organizirano je 11 kazališnih predstava s ukupno 2078 gledatelja, pri čemu je najbolju gledanost ostvario Kerekesh Teatar s tri uzastopane predstava, no Centar za kulturu „Rudar“ bio je pun i na predstavi Šuma Striborova Teatra Mjesec, te na predstavama poput Pobuna igračaka ili Orašar koje su organizirane za školsku i predškolsku djecu. Organiziran je i stand up nastup Vlatka Štampara na kojem je u publici bilo 300 ljudi, a organiziran je i niz predstava, predavanja i drugih sadržaja različitih ustanova i udruga s područja Grada Mursko Središće, koje je ukupno pohodilo nešto manje od 400 građana.

Brojke od 200, 300 ili 500 ljudi na pojedinom kulturnom događaju posebno su impresivne ako uzmemo u obzir veličinu Murskog Središća i pripadajućih naselja – ispada da je sva kulturna događanja pohodilo gotovo 8.000 ljudi, više nego Grad Mursko Središće s pripadajućim naseljima ima stanovnika i više nego dvostruko više nego samo naselje ima stanovnika.

Iskristalizirala se i skupina istinskih zaljubljenika u kulturu koji ne propuštaju ni jedan događaj, i na njima, te najmlađima i njihovim roditeljima koji su bili i najbolja publika, Grad Mursko Središće gradit će kulturnu budućnost. Tome će vjerujemo pridonijeti i nove stimulativne cijene ulaznica koje ćemo predstaviti u siječnju, kao i drugi sadržaj koji uvodimo od sljedeće godine. Vjerujemo da će i pandemijska situacija biti povoljnija i da će se konačno kultura moći razviti u punom opsegu. Bilo kako bilo, ustrajat ćemo na novim sadržajima i inovativnim idejama, kako na pozornici, tako i u interpretacijskim centrima koji se razvijaju i ostalim idejama koja pretvaramo o stvarnost i o kojima ćemo vas obavijestiti ubrzo. S redovnim radom nastavljamo već sredinom siječnja.

(GMS)