“Bog te nema rad” najbolja predstava Festivala kazališnih amatera Međimurja

Grad Prelog pokazao se uspješnim domaćinom 24. Festivala kazališnih amatera Međimurja. U tri dana na pozornicu Doma kulture predstavilo se ukupno 20 kulturno umjetničkih društava i udruga iz cijelog Međimurja te gosti iz Međimurskog folklornog društva i kulturnog društva „Međimurje“ iz Ljubljane.

Na svečanom otvorenju Festivala, u ime organizatora, obratila se predsjednica Odbora kazališnih amatera Mirjana Hržić koja je naglasila kako je organizacija ovogodišnjeg KAM-a prilika da se publika opusti u predstavama prožetim smijehom, svađom, ljubavnim intrigama, ali prije svega, dobrom zabavom. Za to su bili zaslužni HKUU Sveti Martin, KUD Goričan, KUD „Kaštel“ Pribislavec, Dramski studio „DADA“, KUD „Općine Donji Kraljevec“, KUD „Mura“ Mursko Središće, KUU „Seljačka Sloga“ Nedelišće, KUD „Katruže“ Ivanovec, KD „Štolcer“ Čakovec, KUD Strahoninec, KUU „Društvo žena Gornji Kraljevec“, Dječje gradsko kazalište Čakovec, KUU „Veseli Međimurci“ Čakovec, KUD Žiškovec, KUD „Sveti Jeronim“ Štrigova, Kazališna scena „Kalmana Mesarića“ Prelog i KUU „Lipa“ Gornji Mihaljevec.

Predsjednik Zajednice kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije Dejan Buvač naglasio je kako u Međimurju djeluje više od pedesetak udruga i društava okupljenih u Zajednicu koja djeluje kroz osam Odbora specifičnih djelatnosti. Jedan od njih je Odbor kazališnih amatera čiji se rad, osim organizacije Festivala, bazira kroz edukacijske seminare, gostovanja i na okupljanju ljudi svih uzrasta u stvaranju nečeg novog.

Gradonačelnik grada Preloga Ljubomir Kolarek izrazio je zadovoljstvo da se Festival kazališnih amatera, iako postoji od 1994.godine, posljednjih 14 godina organizira u gradu Prelogu što je motivacija brojnim udrugama s područja Grada i doprinos promociji Preloga kao grada kulture.

Otvarajući Festival, župan Matija Posavec čestitao je svim sudionicima ovogodišnjeg KAM-a istaknuvši osnovnu vodilju svake članice i člana bilo koje kulturne udruge i društva a to je čuvanje kulturne baštine, tradicije, vlastita volja, energija i slobodno vrijeme. Najveća nagrada kazališnim amaterima je pljesak publike i zato ih treba podržati – rekao je župan poželjevši najboljima uspjeh na Državnom festivalu kazališnih amatera koji će se u svibnju održati u Pazinu i Vodicama.

Članovi županijskog žirija Festivala ove su godine državni selektor, ujedno i kazališni kritičar, Igor Ružić, glumica i redateljica Barbara Rocco te teatrologinja  prof.dr.sc. Sanja Nikčević.

Tako je odlukom žirija najbolja predstava ovogodišnjeg KAM-a je „Bog te nema rad“ Kristine Štebih, u izvedbi KD Štolcer iz Čakovca. Najbolja ženska uloga festivala je Asja Vidović a najbolja muška uloga Marko Baksa. Najbolju sporednu mušku ulogu odigrao je Boris Velicki a žensku ulogu Petra Balić. Nagrada za najbolju režiju otišla je Dejanu Buvaču za predstavu „Bog te nema rad“, dok je nagradu za najbolji novi amaterski dramski tekst osvojila Kristina Štebih.

Predstava „Bog te nema rad“ tako će nas predstavljati na ovogodišnjoj državnoj smotri, a odlukom državnog selektora Igora Ružića pridružiti će im se i predstava Stjepana Škvorca „Za domovinu“ u izvedbi KUU „Veseli Međimurci“ iz Čakovca.

UO za poslove župana

Morana Kiš