BLAGOSLOVLJEN I POSVEĆEN VELIKI KRIŽ U ROMSKOM NASELJU SITNICE

     Članak započinjemo riječima župnika Tomislava Antekolovića  kako se radi o povijesnom danu za naselje Sitnice  i populaciju Roma koji ovdje obitavaju i to iz razloga što od 1945. godine kada se tu naseljavaju  nikad nije podignut  niti jedan vjerski spomenik .

Ovo je prvi takove vrste i on je samo početak nečega što može donijeti još nešto više u budućnosti , a to je razmišljanje o izgradnji kapelice ili kako je župnik istakao  katedrale za ovo naselje. Križ koji je podignut predstavlja samo ljubav i slogu koju među sobom održavaju žitelji naselja , a ne vrijeđa nikoga bilo koje druge vjeroispovijesti.

Lijep i velik križ podignut je na   zemljištu obitelji Horvat koja ga je donirala mjestu.

Ovom svečanom trenutku za naselje Sitnice prisustvovali su domaćin predsjednik VMO Sitnice Milorad Mehanović ,  gradonačelnik M.Središća  Dražen Srpak njegov  zamjenik Zvonimir Vrtarić   kao gost predsjednik Vijeća Roma Međimurske županije Željko Balog.

Samom činu posvete prisustvovalo je oko dvijestotinjak mještana , a lijepo je bilo vidjeti i  velik broj najmlađih.

Svečanom i produhovljenom činu pridonio je i Zbor mjesne župe pod ravnanjem Danice Sabo.

Predsjednik VMO Sitnice Milorad Mehanović istaknuo je da je ovo još jedan dokaz  svima da nisu samo Romi već i vjernici koji po svim postulatima žele biti dio ovoga društva. Iskoristio bi ovu priliku da svima objasni da između vjernika ne postoje nikakova razmimoilaženja i neprijateljstva bez obzira kojoj vjeri pripadaju.Ovo želim istaknuti zato jer su jedne novine pisale kako će između naših vjernika izbiti zamalo rat , a ovo je još jedan dokaz koliko između nas ima poštovanja i međusobnog razumijevanja.Svakako bi se htio zahvaliti gradonačelniku  Srpaku te župniku Antekoloviću koji su najviše zaslužni za ovo što danas imamo.

Presjednik Vijeća Roma Željko Balog  istaknuo je da će  ovaj primjer Sitnica sigurno slijediti i ostala  romska naselja u  Međimurju. Ovo je samo još jedan dokaz da kroz vjeru možemo postići onaj zajednički cilj da poštujemo jedni druge , da se  opismenimo da uvažavamo jedni druge  bez obzira na naciju .vjeru i spol.

Gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je da slika koju vidimo govori više od riječi s obzirom na broj mještana koji se okupio.Mi smo samo poštovali njihovu želju razmišljali smo o Zboru građana , ali su nas uvjerili da nije potreban s obzirom da je to želja većine i mismo im povjerovali i sad uvjerili da su bili u pravu.Moram istaći da je križ zaista lijep.

U svom obraćanju prisutnima istakao je da su Sitnice postale primjer drugim romskim naseljima u Međimurju i da su po infrastrukturi i izgrađenosti možda i vodeći. Kad bi se još u naselju pobrinuli oko zelenila ,travnjaka ono ni u kojem pogledu nebi zaostajalo za bilo kojim dijelom M.Središća.

Još za kraj  samo da spomenemo lijepu gestu župnika Antekolovića koji je svim obiteljima koji su za to osjećali potrebu poklonio raspelo , a kakav je interes bio govori i to da su župniku ponestali križevi tako da je morao otići po još.

Na kraju su mještani Sitnica počastili  uglednike , članove zbora kao i druge goste sokom , keksima te grickalicama.

 

 

                                                      (Z. Rihtarec, foto Tin Tomanić)