Blagdan Tijelovo obilježen velikom procesijom u Murskom Središću

Veliki blagdan u katoličkom kalendaru poznat je pod imenom Tijelovo. Pun naziv tog blagdana je Presveto Tijelo i Krv Kristova. Tim blagdanom kršćani žele obnoviti svoju vjeru u osobu Isusa Krista, Bogočovjeka, koji je u određenom povijesnom času kao jedinorođeni Sin Božji postao povijesnom osobom. To je tajna njegova utjelovljenja. Bog je postao čovjekom, jedan od nas, s konkretnim tijelom, u njegovim žilama teče ljudska krv. „U svemu jednak, osim u grijehu“, reći će sveti Pavao o njemu.

Na današnji se blagdan sjećamo kako je Bog uzeo ljudsko tijelo da bi postao čovjekom. Bog je u Isusu svima nama dohvatljiv i blizak! Tajnu svojega utjelovljenja utkao je Isus na svojoj posljednjoj večeri u znakove kruha i vina, koji snagom njegove riječi postaju Tijelo i Krv Kristova, tj. sakrament euharistije, dar pričesti, hrana i piće. Posebno su pri tom naglašeni neki elementi tog sakramenta: kruh u obliku hostije, koji se pokazuje kod podizanja; kalež s vinom koji se jednako tako pokazuje vjernicima kao znak i dar.

Danas 31. svibnja povodom tog blagdana u župi Sv. Ladislava i Marije kraljice u Murskom Središću održana je velika procesija koju je predvodio župnik Tomislav Antekolović. Vjernici su se u koloni uputili do spomenika Tri pila, nastavili do zvonika sv. Barbare te se po šetnici uz Muru vratili u središnji gradski park gdje je propovijed održao ispred spomenika sv. Ivana Nepomuka velečasni Tomislav Antekolović. Na kraju sudionici procesije vratili su se u župnu crkvu.

(R. Tomanić, foto A. Jurak)