BISKUP MRZLJAK POSVETIO KAPELICU POKLONAC U SITNICAMA

Nije prošlo ni osam mjeseci od polaganja  kamena temeljca za izgradnju kapelice  poklonca  u romskom naselju Sitnice 17.11.2014 godine , a već na veliki središćanski kršćanski praznik Ladislavovo 27.06.2015 prisustvovali smo njegovom svečanom posvećenju. Koliko je bitan za mještane kao i za cijelu kršćansku zajednicu pokazuje i to što je poklonac posvetio sam biskup msgr. Josip Mrzljak.

 

unnamed (9)

Svakako najveće zasluge za izgradnju ima župnik  Tomislav Antekolović koji je puno svoga, truda slobodnog vremena pa i financijskih sredstava uložio u taj za sve nas iznimno važan projekt. Bilo je tu i puno donatora, sponzora koji su pripomogli , a koje nećemo sada posebno nabrajati no ono što moramo posebno naglasiti je vrijedan i samoprijegoran rad samih stanovnika Sitnica. Romi su  i ovaj put pokazali da kada im se priđe na pravi način da se na njih može itekako računati u našem društvu.

unnamed (15)

Gradonačelnik Dražen Srpak vidno ponosan na ovaj projekt jer po njegovim riječima to je jedini takav objekt u Europi  postavljen i izgrađen zajedničkim snagama svih mještana te je on sada siguran da se u gradu sigurno više nećemo dijeliti na “vaše” i “naše”. Sigurno je da je i Grad svojim sredstvima i drugom pomoći uveliko pripomogao izgradnji ovog sakralnog objekta koji po svojoj veličini nije velik,  ali po svom značenju predstavlja ogromnu vrijednost za veći dio Roma u Sitnicama kao i drugih građana M. Središća.

unnamed (23)

Poklonac je posvećen Svetoj obitelji  Marije i Josipa te je Sveta obitelj i postala zaštitnik romskog naselja Sitnice , a na samom zvonu na kapelici piše: ” Sveta obitelji blagoslovi Sitnice.” Sliku Svete obitelji u samom pokloncu naslikao je poznati slikar iz Svetog Martina na Muri Mladen Palić.

unnamed (5)

unnamed (32)

Koliko su sretni zadovoljni sami Romi pokazali su i na svečanoj posveti kapelice jer su se usprkos kiši koja je skoro cijelo vrijeme pratila ovu svečanost odazvali njoj i velikom broju i zdušno te  vrlo emotivno pratili cijeli događaj. Najmlađi su uz recitacije i znanjem pokazali da su oni ti koji će uz daljnje učenje i razvoj postati vrijedni članovi zajednice. A to je još jedan uspjeh u napretku i približavanju suživota sa ostalim mještanima Grada. Svečanom ugođaju pridonio je i Crkveni zbor pod ravnateljskom palicom voditeljice zbora Danijele Sabo.

 

Fotogaleriju same izgradnje od početka polaganja kamena temeljca te same izgradnje i završetka kapelice objaviti ćemo uskoro.

(tekst i foto Z. Rihtarec)

unnamed (3)

unnamed (2)

unnamed (4)

unnamed (6)

unnamed (7)

unnamed (8)

unnamed (9)

unnamed (10)

unnamed (11)

unnamed (12)

unnamed (13)

unnamed (14)

unnamed (16)

unnamed (17)

unnamed (18)

unnamed (19)

unnamed (20)

unnamed (21)

unnamed (22)

unnamed (24)

unnamed (25)

unnamed (26)

unnamed (27)

unnamed (28)

unnamed (29)

unnamed (30)

unnamed (31)

unnamed