Autorima najboljih tekstova na kajkavskom narječju dodijeljena nagrada „Zvonimir Bartolić“

U četvrtak, 4. travnja, u sklopu Dana Međimurske županije u dvorani Zgrade Scheier upriličena je posebna svečanost kojoj se rado vraćamo svake godine. Naime, učenicima osnovnih i srednjih škola iz Međimurske županije, autorima najuspješnijih literarnih radova, dodijeljena je Nagrada „Zvonimir Bartolić“.

Ovu nagradu, ustanovljenu u spomen na prvog predsjednika obnovljenoga Ogranka, Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu dodjeljuje već niz godina, a njen je glavni preduvjet slanje radova pisanih isključivo kajkavskim narječjem, čime se nastoji mlade autore potaknuti na njegovo očuvanje, ali i demonstrirati kako je kajkavski još uvijek aktualan i adekvatan za izražavanje o svim temama.

Pozdravivši na početku sve okupljene, predsjednik čakovečkog Ogranka Matice hrvatske Zoran Turk istaknuo je kako je ovo tek dio nastojanja Ogranka da očuva i revitalizira uporabu kajkavskog narječja, kao i rada s mladima, čije je okupljanje u Mladež Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu u tijeku. Na radu s mladima i mnoštvu aktivnosti kojima tijekom godine obogaćuje kulturni program Čakovca i čitavog Međimurja Ogranku i njegovim članovima čestitali su i čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini te međimurski župan Matija Posavec.

Pozivu na natječaj za Nagradu „Zvonimir Bartolić“ ove godine odazvao se 41 učenik osnovnih i 22 učenika srednjih škola. Zanimljivo je istaknuti kako su pritom većinu radova ove godine napisali učenici iz gornjeg Međimurja te kako je tematski spektar proširen i na probleme i izazove s kojima se suočavaju mladi današnjice.

Prema odluci povjerenstva, sastavljenog od Petrane Sabolek, Kristine Štebih i Vere Zemunić, najboljima u kategoriji osnovnoškolskih radova proglašeni su Zara Perko iz OŠ Gornji Mihaljevec s pjesmom „Ljubaf“, David Kovačić iz OŠ dr. Ivana Novaka Macinec s proznim tekstom „Sega ga predi bilo“ te Luna Boršić iz OŠ Gornji Mihaljevec s pjesmom „Ž kak žganica“. Pohvale su dodijeljene Tomi Golubu iz I. OŠ Čakovec za pjesmu „Štel bi“ te Lari Rožman iz OŠ Sveti Martin na Muri za tekst „Kaj bau, bau“.

U kategoriji autora iz srednjih škola kao najbolji ocijenjeni su Doroteja Sršan, učenica Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, s proznim tekstom „Lohnjenje“, Dora Sisek, također gimnazijalka, s pjesmom „Plovo ili zeleno? Plovozeleno“ i Matej Marciuš iz Srednje škole Čakovec s tekstom „Jer drugač si bezvezni“. Pohvaljene su pjesme „Sončece“ Nike Fundaka iz Tehničke škole Čakovec i „Nuhalka za mojom hižom“ gimnazijalke Tije Kos.

Nagrađenim učenicima i njihovim mentorima uručene su vrijedne novčane nagrade i knjige iz nakladničkog programa Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, kao i diplome, pohvalnice i priznanja za uložen trud. Nakon podjele nagrada učenici su svoje tekstove interpretirali pred okupljenom publikom. Pjevanjem uz pratnju klavirom čitav su program, koji je vodila Lea Šprajc, dodatno uljepšali Tamara Korunek Lesar i Tomislav Cvrtila.

Ogranak Matice hrvatske Čakovec