ANTUN STAŠIĆ & MAESTRO ORCHESTRA – fascinantan je zanos i umijeće mladog čarobnjaka violine

Mnoge od nas u idućih godinu dana nositi će najdomljiviji doživljaji ljeta. Područja za izbor ima na stotine, sužavam fokus na glazbu. Sadržaji programa Ljeta u gradovima, većim naseljima, Renesansnom festivalu, Porcijunkulovu i na kraju netom završenom Špancirfestu visoko na sjeveru domovine, postavljali su na scene nesvakidašnju ponudu.

Od svega, s navinutim respektom na najjače prema većini, izdvajam samo jedno ime: Antun Stašić & Maestro Orchestra. Moguće je da će nekom ove rečenice zazvučati kao pretjerivanje, ali samo onom tko nije imao privilegiju slušati i gledati Antuna Stašića na Brijunima, u Kaštelima, u Tribunju, u Lubenicama, Krku ili npr prošle godine u programu vanjskog dijela otvorenja Varaždinskih baroknih večeri.

Fascinantan je zanos i umijeće mladog čarobnjaka violine, ali još je dojmljiviji sklad cijelog orkestra. Lakoća, čistoća i moć kojom se svira, nevjerojatna lepršavost miksanja stilova, pjevanja s impresivnom uvjerljivošću i lavinom emocija kojom se natapa i pali publika tek su simbolični naglasci čudesno atraktivnog scenskog nastupa, virtuozne mješavine klasike i moderne rock glazbe, filmske glazbe, gypsy swinga i tanga. Antun i orkestar su vulkan, potres i tsunami mladosti, energičnosti, genijalnog zvuka, zarazne spontanosti i lako uočljive stvaralačke poniznosti. Svjedoči to svaki njihov takt, oktava, pogled i riječ. Pozovite ih u svoje dvorane, a ako vam je čekanje strana riječ – nudi vam se novi susret već 20. 9. na svečanom otvorenju 49. Varaždinskih baroknih večeri u spektakularnom dijelu vanjskog otvorenja. 2019.te Antun je povezao Barock i Rock, ove godine sprema se nešto potpuno novo.

(tekst i foto: Ivan Goričanec)